BLOG

Renkli Ultrason Nedir? Neden Yapılır?

Renkli Ultrason Nedir? Neden Yapılır? 

Ultrason; vücuttaki iç yapıların gerçek zamanlı görüntülerini oluşturmak için yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanarak vücuda ses dalgaları yayan, doku ve organlardan yansıyan, yankılar üreten ve bu yankıların monitörde görüntülenmesini sağlayan cihazlardır. Ultrasonlar; hamileliğin izlenmesi, organ sağlığının değerlendirilmesi ve tümörler veya kistler gibi anormalliklerin tespiti ve teşhisi amacıyla kullanılır.

Doppler ya da ayrıntılı ultrason olarak da bilinen renkli ultrason; bebeğin anne karnında sağlığını değerlendiren, plasental ve uterus kan akışını izleyen önemli bir teşhis aracıdır. Klasik ultrason cihazlarının aksine monitörün renkli olmasıyla kan akışının yönü ve hızı gerçek zamanlı olarak görselleştirerek fetüsün sağlığı hakkında kritik bilgiler elde edilir. 

Renkli ultrason hamilelikte, plasental yetmezlik veya fetal büyüme kısıtlaması gibi plasental fonksiyondaki anormalliklerin tespit edilmesine yardımcı olur ve göbek kordonunu potansiyel komplikasyonlar açısından değerlendirir. Aynı zamanda fetal kalp fonksiyonunu ve dolaşımını değerlendirerek, doğum uzmanlarına yüksek riskli gebeliklerin yönetilmesinde rehberlik eder ve böylece hem anne hem bebek için en iyi sonuçları verir.Renkli Ultrason Nedir? Neden Yapılır?

Hamilelikte Renkli Ultrason Nasıl Çekilir? 

Hamilelik sırasında renkli ultrason aç ya da tok karnına çekilir. Aç kalmayı mecbur kılan bir uygulama değildir. Ultrason çekilirken hamile kişi muayene masasına sırt üstü uzanır ve karnını açar. Karnına su bazlı jel sürülür, bu jel ses dalgalarının iletilmesine yardımcı olur. Ultrason teknisyeni dönüştürücüyü hamile kişinin karnına yerleştirir. Dönüştürücü karın üzerinde yavaşça hareket ettirilerek rahim, fetüs, plasenta ve kan akışı, göbek kordonu ve amniyotik sıvının görüntülerini kaydeder. Belgelendirme ve daha fazla analiz için ölçümler alınır, hareketsiz hareketli görüntüler çekilir. Hamilelik sırasında renkli ultrason çekmek, hamile bireyin güvenliğini ve rahatlığını sağlar aynı zamanda kesin ve doğru bilgiler elde etmeye yardımcı olur. 

Renkli Ultrason Hamilelikte Kaçıncı Haftada Çekilir?

Günümüzde her anne adayına hamileliği süresince en az iki kez ultrasonografi incelemesi yapılması önerilmekle beraber çoğu durumda tüm hamilelik boyunca bu inceleme birkaç kez yapılır. “Renkli ultrason kaçıncı haftada çekilir? “  konusunda ayrıntılı ultrason ya da droppler, ultrason gebeliğin 11.-13. haftalarında ve 18.-23. haftalarında çekilir. Gebelik yüksek risk durumu taşıyorsa bu uygulama 24. haftadan sonra da uygulanmalıdır. Bu tarama sayesinde bebeğin tüm anatomisi ayrıntılı bir şekilde incelenebilir ve doğru veriler elde edilir. 

Renkli Ultrason Hangi Bölüm Tarafından Çekilir? 

Ultrason uygulaması, hastanelerin radyoloji bölümlerinde gerçekleşir. “Renkli ultrason hangi bölüm tarafından çekilir?” sorusuna cevaben bu ultrason türü de diğerleri gibi radyoloji bölümlerinde ve radyoloji uzmanları veya radyologlar tarafından çekilir. Ortalama 40-45 dakika süren işlemin sonucu da radyologlar tarafından imzalanır. Raporun değerlendirmesini de yine aynı doktor hamile birey ile paylaşır. Uygulamanın sonucunda anormallik olması durumunda ek olarak başka tahliller de istenebilir. 

Renkli Ultrason Görüntüleri 

Hamilelik sırasında çekilen renkli ultrason görüntüleri, fetal gelişim ve anne sağlığına ilişkin kapsamlı bilgiler vererek hem kadın doğum uzmanlarına hem anne adaylarına önemli kaynak oluşturur. Bu görüntülerle elde edilen veriler şöyle sıralanabilir: 

  • Renkli ultrason sayesinde fetus rahimde ayrıntılı bir şekilde kontrol edilir. Bebeğin başı, uzuvları, omurgaları ve iç organları ayrıntılı bir şekilde görüntülenir. Bu kontrol işlemi, fetal büyümenin ve gelişimin değerlendirilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda hamileliğin erken döneminde ortaya çıkan yapısal veya doğuştan gelen anormalliklerin tespitine olanak tanır. 

  • Ayrıntılı ultrason, plasenta ve göbek kordonundaki kan akışını değerlendirerek plasentanın fonksiyonunu ve fetalin yeterli oksijen oranını değerlendirir. Kan akış düzenindeki yetersizlikler, plasenta yetmezliğini veya fetüsün sağlığını etkileyecek diğer komplikasyonları da gösterir. 

  • Ultrason, fetüsü çevreleyen amniyotik sıvının hacmini ölçerek normal aralıklarda olmasını sağlar. Bebeğin, rahimde bulunan amniyotik sıvısının normalden az ya da fazla olması gibi anormal seviyeleri, altta yatan fetal veya plasental sorunları değerlendirir. 

  • Bu ultrason, doğumun planlanması ve vajinal doğum olasılığının değerlendirilmesi için gerekli olan, uterus içindeki fetal pozisyonun belirlenmesi konusunda bilgi verir. Aynı zamanda fetal hareketlerin görselleştirilmesine olanak vererek, bebeğin sağlığını güvence altına alır. 

  • Hamilelik süresince düzenli yapılan ultrason taramaları, fetal büyümeyi takip eder ve zaman içinde bebeğin kilo alımını izler. Bu bilgi sayesinde, herhangi bir büyüme anormalliğinin veya beklenenden daha fazla büyüme olmasının belirlenmesine yardımcı olur ve gerektiğinde uygun müdahale edilmesine olanak sağlar. 

  • Droppler; fetüsün genel sağlığını değerlendirmeye ek olarak rahim, yumurtalıklar ve diğer pelvis yapıları da görselleştirerek annenin sağlığını ayrıntılı olarak inceler. Hamileliği etkileyebilecek veya tıbbi müdahale gerektirecek miyom, yumurtalık kisti veya üreme organlarındaki anormallikler gibi durumlar da tespit edilir. 

Hamilelik sırasında çekilen renkli ultrason görüntüleri, fetal gelişim, plasental fonksiyon ve anne sağlığı gibi konular hakkında ayrıntılı bilgiler vererek doğum öncesi bakımda çok önemli katkı sağlar. 

Hamilelikte Renkli Ultrason 3 Boyutlu ve 4 Boyutlu Ultrason İncelenmesi

Hamilelikte çekilen renkli ultrason, 3 Boyutlu ve 4 Boyutlu ultrason uygulamaları, fetal gelişimin aşamalarına göre farklılık gösterir. Renkli ultrason, kan akışının incelenmesi sırasında renkli görüntü vererek plasenta fonksiyonunu ve fetal dolaşımı değerlendirir. 3 boyutlu ultrason, fetal özelliklere ve derinlik algısına daha iyi görselleştirme katarak belirli anormalliklerin tespiti, tümör, kist gibi yapıların varlığı ve bebeğin cinsiyeti hakkında renkli görüntü verir. Aynı zamanda bebeğin kilosu, rahimde geliştiği yönü, hacmi gibi bilgilerin de değerlendirilmesini sağlar. 

4 boyutlu ultrason, 3 boyutlu görüntülere zaman boyutu da katarak fetal hareketlerin gerçek zamanlı görselleştirilmesine olanak verir. Bebeğin organ ve uzuvlarının gelişimi hakkında detaylı bilgi sunar. Bu ultrason teknolojisi sayesinde elde edilen görüntüler gerçeğe yakın bir video şeklindedir. Renkli ultrason çekimi kan akışı dinamiklerini vurgularken, 3D ve 4D ultrasonlar fetüsün ayrıntılı anatomik ve dinamik görüntülerini sağlamaya odaklanır. 

Sağlık sigortası, genellikle hamilelik sırasında tıbbi olarak gerekli olan ultrasonları karşılarken renkli ultrasonun kapsamı poliçeye ve sigorta şirketine göre değişebilir. Hamilelik sırasında renkli ultrasonun maliyet detaylarını minimuma düşürmek için Sompo Tamamlayıcı Sağlık Sigortası kapsamında sağlık poliçenize dahil ettiğinizde anlaşmalı olan özel hastanelerde bu ultrasonu ücretsiz gerçekleştirebilirsiniz.



İlgili diğer yazılar