BLOG

Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Hem anne adayı hem de dünyaya gelecek bebek için yeni bir başlangıcı temsil eden hamilelik dönemi heyecan verici bir serüvendir. Bu serüveni güzel ve sağlıklı atlatmak hem bebek gelişimi hem de anne sağlığı açısından önem taşır. Bunun için hamilelikte ay ay dikkat edilmesi gerekenler listesi yapabilir yürüyeceğiniz bu dokuz aylık yolculukta belirsizlikleri ortadan kaldırabilirsiniz. Böylelikle hem beden sağlığınızı hem de bebeğinizin gelişimini en baştan doğru şekilde planlayabilirsiniz. Ayrıca Sompo TSS Doğum Paketi ile hem hamilelik rutin muayene hem doğum teminatlarında bekleme süresi olmadan Sompo Sigorta güvencesini Medicana Sağlık Grubu’nda yaşayabilirsiniz!


Yeni hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler konusunda doğru bir liste yaptıktan sonra doktorunuzun tavsiyesi ile birlikte ihtiyaç duyduğunuz vitamin takviyelerini ve özellikle de ilk aylar için önem taşıyan folik asit takviyesi alabilirsiniz. Bunun yanında sigara, alkol gibi bebek ve anne sağlığını olumsuz etkileyen unsurları yaşamınızdan çıkarabilirsiniz. İkinci aya girilmesi ile birlikte hamilelik egzersizlerine başlayabilir kendinizi zorlamayan bir günlük yaşam inşa edebilirsiniz. 

Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelikte Beslenme 

Hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler hususunda başta önem arz eden durum beslenmedir. Yeterli ve düzenli beslenme, anne karnında olağandışı bir gelişme gösteren bebeğin sağlıklı büyümesi ve annenin bu dönemde ekstra ihtiyaç duyduğu besinlere düzenli ve tam olarak ulaşması için gereklidir.

Hormonal ve fiziksel olarak büyük değişimler yaşayan anne adayının beslenmesinde oluşan yetersizlik ve sınırlı sayıda tüketmesi gereken yiyeceklerde aşırıya kaçma erken doğuma, düşük riskine ve bebeklerde zekâ geriliği gibi fizyolojik ve psikolojik olumsuzluklar neden olur. Peki, buna göre hamilelikte dikkat edilmesi gereken yiyecekler nelerdir? 

Hamilelikte dikkat edilmesi gereken yiyecekleri, mutlaka düzenli ve yeterli kadar tüketilmesi gereken yiyecekler ve sınırlandırılması gereken yiyecekler olarak gruplandırılabilir.

 Bu ilk gruba göre hamilelik sürecinde protein grubu yiyeceklere öğünlerde mutlaka yer vermelisiniz. Sabah kahvaltısında yumurtanın olmasına dikkat edebilir protein oranı yüksek kırmızı et, balık ve yine bitkisel protein bakımından zengin tahıl grubu yiyeceklerle öğünlerinizi hazırlayabilirsiniz. Et ve tahıl grubunun yanı sıra süt ve yoğurt ürünleri de içerdiği kalsiyum ile hamilelikte ihmal edilmemesi gereken yiyecekler arasında yer alır. Bunun yanında meyve ve sebzeler; sağlıklı yağ içeren ceviz, avokado, zeytinyağı gibi yiyecekler fiziksel gelişimin yanında beyin gelişimi için de son derece önem arz eder. Bu yiyecekleri hem ana öğün yemeklerinizle birlikte tüketebilir hem de ara öğünlerinizde tüketerek kendinize sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz.  Bu besinleri tüketirken dikkat edilmesi gereken temel nokta çeşitli ve dengeli olmasıdır.

Hamilelikte hem anne sağlığı hem de bebek gelişim ve sağlığı için protein grupları gibi mutlaka düzenli olarak tüketilmesi gereken yiyecekler olduğu gibi yine hem annenin hem de bebeğin bu dönemi sağlıklı şekilde atlatılması için sınırlandırılması gereken hatta tüketilmemesi gereken yiyecekler de bulunur. Bu ürünlerden kafein ve tatlandırıcı içeren ürünler sınırlandırılmadan kontrolsüzce tüketildiğinde bebeğin gelişiminde olumsuz etkilere sebep olabileceği gibi düşük, erken doğum gibi anne ve bebek yaşamını doğrudan olumsuz etkileyebilir. Bunun yanında çiğ veya çok az pişmiş et ve balık grupları hamilelikte kesinlikle tüketilmemesi gereken yiyeceklerdendir. Yine çiğ yumurta ya da pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri çeşitli sağlık sorunları doğurabilir özelliği ile özellikle hamilelik sürecinde uzak durulması gereken yiyecekler arasında yer alır. 

Hamilelikte Egzersiz

Beslenmeden sonra hamilelikte dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda en çok dikkat edilmesi gereken egzersizdir. Egzersizler, hem fiziksel hem de duygusal olarak büyük değişimler yaşadığınız bu dönemde size yardımcı olarak zihin ve beden sağlığınıza katkıda bulunur. Bu katkının yanı sıra düzenli olarak yaptığınız hamilelik yogası, hamilelik pilatesi ya da günlük yürüyüşler gibi hafif egzersizler, doğum sürecine de katkıda bulunarak daha rahat bir doğum deneyimi sunar. 



İlgili diğer yazılar