İkinci el araba alırken dikkat etmeniz gereken birden fazla unsur vardır. Arabanın sağlamlığı, evrakların orijinalliği, güvenilirliği, kaza ve hasar geçmişi gibi bilgiler ikinci el araba alırken göz önünde bulundurulması gereken unsurların başında yer alır. İkinci el araba alırken dikkat edilmesi ve asla gözden kaçırılmaması gereken nokta aracın yürür aksamlarının sağlam ve arızasız olması gerekliliğidir. Bunun yanı sıra evrakların tam olması, ekspertiz raporu ve araç kayıtlarının detaylı bir şekilde incelenerek aracın satın aldıktan sonraki kullanım zamanlarınızda size ek masraflar çıkarmayacağından emin olmanız gereklidir.
İkinci El Araba Almadan Önce Yapılacaklar
Öncelikle ikinci el araba almak için ayırabileceğiniz bütçeyi belirlemeniz gerekir. Bu bütçeyi belirlerken sadece aracın satın alım aşamasındaki bedelinin yanı sıra vergi, muayene ve sigorta ödemeleri gibi masraflar ile karşılaşma ihtimalinizi dikkate almanız gerekir. Bunun yanı sıra alacağınız aracın benzin mi, dizel mi ya da LGP seçeneğini mi tercih edeceğinizi de bütçe durumunuza göre geleceğe yönelik belirlemeniz gereken planlamalardan biridir. Ayrıca alacağınız aracın yakıt masrafları, yıllık vergi masraflarını da planlayarak bütçenizi oluşturabilirsiniz.
Bütçenizi belirledikten sonrasında ihtiyacınıza uygun araba marka ve modelini belirleyerek piyasa araştırması yapabilirsiniz. Mesela çekirdek bir aileye sahipseniz, hatchback dört kapılı bir model size daha verimli bir kullanım imkanı sağlar. Ticari amaçlar ile kullanacağınız araçlarda ise daha geniş ticari modelleri tercih edebilirsiniz. Bireysel kullanım için çift kapılı modeller, işiniz için kullanacağınız modellerde ise sedan kasa araçlar sizin için daha verimli olabilir. Ayrıca ömürlük bir araçtan ziyade geleceğe yönelik yatırım amacı ile ikinci el araç satın alma düşünceniz varsa beyaz ve füme renk araçların diğer renk araçlara göre daha hızlı satıldığını bilmenizde fayda vardır.
İkinci El Araba Alırken Yapmanız Gerekenler
Araç Geçmişini Kontrol Etmek
Satın alacağınız araca karar verdikten sonrasında araç sahibi ya da galeri yetkilisi ile tanışarak bir ön gözlem yapabilirsiniz. Aracı önceden kimlerin, ne amaçla kullandıkları ve aracın neden satıldığını öğrenmeniz araç hakkında bir ilk izlenim elde etmenizi sağlayabilir. Bu noktada araç satış işlemlerinde ikinci el araba alırken dikkat etmeniz gereken ilk önemli unsur güvenilir bir satıcı ile işlem yapıyor olduğunuzdan emin olmanızdır.
Araç Hasar ve Tramer Kaydının Kontrolü
Hasar kaydı, söz konusu aracın tamir ve boya benzeri işlemler görmesi halinde tutulan kayıttır. Tramer kaydı ise ikinci el araçlarda sigorta, hasar ve kaza geçmişinin işlendiği bir sistemdir. Ağır hasar kaydı olan araçların sigorta kaydı yenilenmek istendiğinde sigorta maliyetleri hasar kayıtsız araçlara nazaran daha fazladır. Ağır hasar kaydının silinmesi durumu mümkün olmadığından yeniden satmak istemeniz halinde bu durum zorluklarla karşılamanıza neden olabilir.
Ekspertiz Raporu
Uzun kullanım ömrü olan ve sıkça tamir masrafı çıkartmayacak bir ikinci el araba alabilmeniz için aracın ekspertiz raporunu kontrol etmeniz şarttır. Ayağınızı yerden kesmesi için aldığınız ikinci el araba size sıfır araç maliyetine denk gelecek masraflar çıkarabilir. Bu noktada sağlıklı bir araç aldığınızdan emin olmak için kontrol etmenizin şart olduğu bir diğer belge de ekspertiz raporudur.
Araç Şase Numarasını Kontrol Etmek
Aracın orijinalliğini, güvenilirliğini ve hasar geçmişini kontrol etmenin en sağlıklı yollarından biri şase numarasının sorgulanması ile gerçekleştirilebilir. Aracın görünürde herhangi bir arızasının bulunmaması, temiz görünmesi aracın arızasız olduğunu garantilemez. O nedenle tramer ve hasar kaydı gibi şase numarasının sorgulanması da önemlidir.
Aracın Kilometre Orijinalliğinin Sorgulanması
300 bin kilometre ve üzeri araçlarda sıkça arıza durumu söz konusu olduğundan bu tür araçların alınmaması gerekir. Dolayısıyla alacağınız aracın kilometre göstergesinin orijinalliğini bir uzmana göstererek tescil ettirmeniz önemlidir.
Aracın Trafik Ceza Durumunu Kontrol Etmek
Aracın mevcutta cezasının olup olmadığının kontrol edilmesi önemlidir. Satın alama işlemlerinde ikinci el araba alırken dikkat edilmesi gerekir. Mevcutta bulunan trafik cezaları satış işlemlerinde aksaklıklara neden olabilir.
Aracının Mekanik Aksamlarını ve Motorunu Değerlendirmek
İkinci el araba alırken en fazla dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de aracın mekanik aksamlarının ve motorunun sağlıklı olmasıdır. Podye ve motor aksamlarında yağ birikintisi, aşınma ve pas gibi kalıntı ya da bozulmaların olması aracın sağlığı açısından tehlike arz eden bir durumdur. Dolayısı ile ikinci el araba alırken dikkat edilmesi gereken önemli unsurların başında mekanik aksam ve motor temizliği gelir.
Araç Dış İncelemesinin Yapılması
İkinci el araç alırken dikkat edilmesi gereken bir başka unsur da dış inceleme aşamasıdır. Araçta ilk bakışta fark edilmesi zor olan çizik, ezik gibi hasarları görebilmek için yumuşak ışıkta incelenmesi gerekir. Ayrıca araç tozlu ya da kirli ise yıkanıp temizlikten sonra dış incelemesinin yapılması gerekir.
Araç Test Sürüşünde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
İkinci el araba alımında son kararı vermeden öncesinde test sürüşüne çıkılması gerekir. Lastiklerin ve aks sisteminin sağlamlığı, direksiyon ve debriyaj aksamlarının çalışma şekli araç hareket halinde iken tespit edebileceğiniz unsurlar arasında yer alır. Fren pedalının dört santimden fazla inmemesi gerektiğine dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca araç düz yolda ilerlerken güvenli bir noktada direksiyonu bırakarak çekme yapıp yapmadığına ve virajlarda akslardan ses gelip gelmediğine dikkat etmeniz gerekir. Motorun sağlıklı çalışıp çalışmadığı da araç hareket halinde tespit edebileceğiniz durumlardan en önemlisidir.
Noter İşlemleri Esnasında Yapılacaklar
Aracı satın almaya karar verdikten sonrasında noter işlemlerini yaparken evraklarınızın tam olmasına dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca noter aşamasından önce TÜVTÜRK araba muayene sorgulama, motorlu taşıtlar vergisi ve trafik cezası kontrolü yaptırarak bunların tamamlandığına dair belgelerinde alınmış olması şarttır. Noter işlemlerinin tamamlanmasına kadar aracın ödemesini karşı tarafa yapmadığınızdan emin olmalısınız. Bunun için güvenli ödeme seçeneklerinden faydalanarak istenmeyen dolandırıcılık mağduriyetlerinden kendinizi korumanız mümkün hale gelir.
İkinci El Araba Alırken İhtiyacınız Olan Evraklar
İkinci el araba alırken kararınızı verdikten sonrasında noter aşamasına gelindiğinde ihtiyacınız olan evraklar ise şunlar olur:
- Nüfus cüzdanı
- Alınacak aracın ruhsatı ya da geçici tescil belgesi
- Trafik belgesi
- Ehliyet
- Vekaleten işlem yapıldığı durumlarda vekaletnamenin aslı
- Ticari araç alımlarında vergi numarası
- Plaka değişikliği talebi gibi ekstrem durumların varlığında plaka bilgisi
Bu evraklar ile birlikte noter işlemlerini tamamlamanız ardından 15 günlük bir tescil sürecine girilir. Aracın satın alımı noter tarafınca onaylandıktan sonrasında takip eden bu 15 günlük süreçte tarafınıza adınıza düzenlenmiş bir geçici tescil belgesi verilmesi için ilgili tescil bürosuna müracaat etmeniz gerekir.
İkinci El Araba Aldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?
Noter işlemleri tamamlanıp satış gerçekleştirildikten sonrasında geçici tescil belgeniz teslim edilir. Bu belgenin teslim edilmesinin ardından trafik sigortanızı yaptırmanız gerekir. Satın alınan araç, satış işleminin gerçekleştiği günden itibaren geçen ilk 10 günlük sürede eski sahibinin adına olan sigorta kapsamında değerlendirilir.
Siz de Sompo Sigorta’nın kasko ve trafik sigortası avantajlarından yararlanmak için ürünümüzü, Sompo Mobilo uygulamamızdan ve internet sitemizden satın alabilir ya da en yakın acentemizle iletişime geçerek Sompo Sigorta ayrıcalıklarından faydalanabilirsiniz.