BLOG

Arabaya Yanlış Yakıt Doldurulursa Ne Olur?

Arabaya Yanlış Yakıt Doldurulursa Ne Olur?

Bazen unutkanlık veya dikkatsiz, kimi zamansa yeterli bilgiye sahip olmamaktan dolayı araca yanlış yakıt doldurulabilir. Peki, böyle bir durum nasıl anlaşır ve hangi sorunlara neden olur? Araca yanlış yakıt konulduğunda neler yapılması gerektiğini, içeriğimiz aracılığıyla öğrenebilirsiniz.

Araca Yanlış Yakıt Konulduğu Nasıl Anlaşılır?

Araca yanlış yakıt konulması, motora önemli zararlar verilebilecek bir hatadır. Söz konusu durum, çoğunlukla dalgınlık ya da bilgi eksikliği nedeniyle gerçekleşir. Araca hatalı yakıt konduğuna dair bir şüphe varsa, öncelikle benzin istasyonundan alınan fişe bakılmalıdır. Çünkü fişte, araca konulan yakıt türü açıkça belirtilir. Ancak fiş çöpe atılmışsa, aşağıda sıralanan fiziksel kanıtlara odaklanılabilir.

  1. Yanlış yakıt doldurulduğuna dair ilk belirti, motorun zor çalışmasıdır. Çünkü benzin, dizel motorlarda çözücü işlevi görür. Dolayısıyla dizel yakıtın sağladığı yağlama etkisi dramatik ölçüde azalır. Bu durumun doğal bir sonucu olarak motor çalışmakta güçlük çeker ya da hiç çalışmaz.
  2. Yanlış yakıt dolumu, sürüş esnasında motorun aniden durmasına neden olabilir. Böyle bir durumda motoru yeniden çalıştırıp aracı sürüşe zorlamak yerine yol yardımı almak akıllıcadır.
  3. Araca, üretici tarafından önerilen yakıt dışında bir yakıt konulması, motordan çeşitli seslerin gelmesine yol açabilir. Vuruntu, çınlama, takırtı gibi alışılmışın dışındaki sesler, motor içerisindeki azalan yağlanmanın ve artan sürtünmenin sonucudur. Hatalı yakıt dolumuna bağlı olarak motorun hareketli bileşenleri daha hızlı aşınır.
  4. Hatalı yakıt konulan bir motorda, performans düşüşü ve yakıt verimliliğinde azalma gözlemlenebilir. Motor, hızlanmakta zorlanırken güç kaybı net biçimde hissedilir. Yakıt verimliliğinin düşmesindeki başlıca etkenlerse yağlama eksikliği ve yakıt türüne özgü uçuculuk şeklinde sıralanabilir.
  5. Kasıtlı veya dikkatsizlik sonucunda hatalı doldurulan yakıt türünün belirtilerinden bir diğeri, egzozdan aşırı duman çıkışıdır. Duman seviyesindeki artışa paralel olarak yanmamış hidrokarbon miktarı da atmosfere daha fazla salınır. Bu durum, yalnızca motorun zarar gördüğüne işaret etmekle kalmayıp çevresel soruna neden olur.
  6. Yeni nesil araçlardaki motor yönetim sistemleri, hatalı yakıt dolumunun anlaşılmasını kayda değer oranda kolaylaştırır. Araçtaki sistem depoya hatalı yakıt türünün eklendiğini tespit ederse, panelde bir ikaz ışığı veya uyarı mesajı belirir.

Arabaya Yanlış Yakıt Doldurulursa Ne Olur?

Dizel Araca Benzin Konulursa Ne Olur?

Dizel arabaya benzin koymak, önemli mekanik sorunları ve maliyetli onarım süreçlerini beraberinde getirir. Bunun en önemli nedeni, dizel ve benzinli motorların farklı çalışma prensiplerine sahip olmasıdır. Dizel motorlar, sıkıştırma yoluyla ateşleme sağlar. Benzinli türdeşlerinde ise ateşleme, kıvılcım vasıtasıyla gerçekleşir. Dizel motora dolan benzin, yanma özelliğindeki farklılıktan dolayı ateşleme hatasına, güç kaybına ve sürüş kesintilerine yol açabilir.

Benzin ayrıca dizel yakıtın sağladığı yağlama kabiliyetinden yoksundur. Uzun vadede bu durum, yakıt pompası ve enjektörler gibi motor bileşenlerinde yüksek miktarda aşınmayı beraberinde getirebilir. Benzinin çözücü özelliği, yakıt sistemindeki contalara ve enjektörlere zarar vererek sızıntı sorununa zemin hazırlayabilir. Tüm bu sorunlara ilaveten motor çalıştığında, büyük olasılıkla tekler. Çünkü buji olmadığından yakıt ideal oranda yanmaz ve egzozdan yüksek miktarda siyah duman çıkar.

Benzinli Araca Mazot Konulursa Ne Olur?

Mazot, benzinden daha kalın ve yoğundur. Bundan dolayı benzinli aracamazot konulması durumunda ilk olarak yakıt filtresinin tıkanması beklenir. Özellikle depoda dizel/benzin karışımı mevcutsa, yakıtın filtre sisteminden geçici epey zorlaşır. Yakıt filtresinin ardından enjektörlerde de tıkanma meydana gelir. Birbiri ardına gerçekleşen bu sorunlar, motorun kilitlenmesine yol açar.

Yanlış Yakıt Dolumunda Ne Yapılmalı?

Araca yanlış yakıt konulması halinde ilk yapılması gereken, motoru çalıştırmamaktır. Çünkü kontağı çevirerek aracın çalışmasını sağlamak, hatalı doldurulan yakıtın sisteme girmesine ve motora ulaşmasıyla sonuçlanır. Durumun farkına varıp araç çalışmadığı takdirde sistem temizliği ile büyük bir hasar oluşmadan hata düzeltilebilir.

Bu adımın ardından süreç dahilinde yapılması gerekenler şunlardır:

  • Aracı bulunduğu yerden hareket etmeye zorlamadan hemen yol yardımı çağırılmalıdır. Çağrı esnasında iletişim kurulan kişiye, araca yanlış yakıt dolumu yapıldığı bilgisini vermek yararlıdır. Bu sayede yol yardımı ekibi doğru müdahale için hazırlıklı olur.
  • Servis ortamına çekilen aracın yakıt deposu tamamen boşaltılır. Söz konusu işlem, genelde emme sistemi veya depo sökülerek yapılır. Temizlik sürecinde ayrıca yakıt hattı, filtre ve enjektör sistemi de yakıt bulaşması ihtimaline karşı bakıma alınır.
  • Temizlik sürecinin ardından motor tekrar çalıştırılmadan araca doğru türde yakıt eklenir. İlk çalıştırma, mutlaka servis ortamında ve uzman kontrolünde yapılmalıdır. Eğer ilk çalıştırma esnasında ikaz lambası veya uyarı mesajı alınırsa, OBD cihazı ile motor kontrol ünitesine bakılır.

Yanlış yakıtla araç çalıştırılıp sürüş yapıldıysa, güvenli bir ortama araç park edilip yol yardımına başvurulması yeterlidir. Panik halinde depodaki yakıtın boşaltılmaya çalışılması, sorunun tamamen çözülmesini sağlamaz.

Yanlış Yakıt Dolumu Masrafı Ne Kadardır?

Hatalı yakıt dolumu nedeniyle oluşan masraf, durum bazında değişkenlik gösterir. Örneğin; araç yanlış dolumun ardından hiç çalıştırılmadıysa, yalnızca yakıt deposunun boşaltılması ve sistemin temizlenmesi işlemleri için ödeme yapılması söz konusu hale gelir. Aracın kısa süreli çalıştırılması durumunda yakıt hattı, filtre ve enjektör temizliği gibi ek işlemler yapılıp hafif hasar olasılığına karşı inceleme yapılabilir.

Araç uzun süre yanlış yakıtla kullanıldıysa, bazı parçalardaki hasar kritik düzeye çıkabilir. Böyle bir senaryo dahilinde yakıt pompası, enjektör ve bozulan motor parçalarının değişimi nedeniyle yüksek maliyetli onarımlar gerekebilir. Bu durum, özellikle turbo dizel araç sahipleri için bu maliyet oldukça yüksek olabilir. Zira yüksek basınçlı sistemler, hatalı doluma bağlı hasarlara karşı çok daha hassas yapıya sahiptir.

Kasko Sigortası Yanlış Yakıt Dolumunu Karşılar mı?

Kasko sigortası, yanlış yakıt dolumu nedeniyle meydana gelen hasarları belirli koşulda kapsar. Başvuru esnasında sigorta ettirenin talebi doğrultusunda hatalı yakıt dolum teminatı poliçeye ek primle dahil edilebilir. Yani söz konusu duruma yönelik teminat, standart kasko poliçelerinin kapsamı dahilinde değildir.

Normal şartlarda hasarın karşılanması için dolumu yapan istasyonda verilen fişin saklanması ve yapılan hatalı işlemin kanıtlanması gerekir. Ek güvence olarak poliçeye eklenen hatalı yakıt dolumu teminatı, sürücüleri yüksek bakım maliyetlerine karşı finansal olarak korur. Akaryakıt istasyonunun sorumluluğu olmadığı veya sorumluluğunun kanıtlanamadığı durumlarda, aracın kasko sigortası bulunuyorsa, sigorta şirketi yanlış akaryakıt dolumu teminatı kapsamında oluşan masrafları poliçe limitleri doğrultusunda karşılar.


İlgili diğer yazılar