BLOG

Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Seyahat etmek isteyen kişilerin en çok zorluk yaşadığı noktalardan birisi vize başvurularıdır. Başvuru işlemleri sırasında talep edilen evrakların alınması, uygulanması gereken prosedürler gibi birçok detay bulunmaktadır. Schengen vizesi almak için gerekli olanlar ise birden fazla adımdan oluşmaktadır. Öncelikli olarak Schengen vizesi almak için pasaportunuzun geçerlilik tarihini kontrol etmenizde fayda vardır. Vize almak istediğiniz zaman başvuru yaptığınızda pasaportun geçerlilik süresinin bitmesine en az altı ay kalmış olduğundan emin olmalısınız. Diğer türlü yapacağınız başvuru kabul edilmeyecektir.

Örneğin Yunanistan Schengen vizesi başvurusu yapmak istediğiniz zaman vizenizin türüne uygun olacak şekilde evraklarınızı hazırlamanız gerekmektedir. Öğrenci, çalışan ve işverenler için istenen evraklar birbirinden farklıdır. Yani Schengen vizesi başvuru yapacağınız zaman hangi evrakları hazırlamanız gerektiğine de dikkat etmeniz önemlidir. Başvuru yapmak istediğinizde önceliklerinizden bir diğeri de randevu almaktır. 2020 yılının Şubat ayından bu yana Schengen üyesi olan ülkeler için elektronik başvuru yapabilmek mümkündür. Schengen vizesi için tüm ülkelerce kabul olan ortam bir form da bulunmamaktadır. Bu yüzden gideceğiniz ülkenin formunu doldurmanız istenmektedir. Schengen vizesi belgeler nelerdir öğrenip, temin edilmesi gerekmektedir. Sonrasında da elektronik ortamda başvuru formunu imzalayabilirsiniz. Böylece en kolay şekilde e-randevu almış olursunuz. Belgelerinizi teslim etmek, parmak izi ve fotoğraf çekimi gibi işlemler için ise konsolosluktan değil de ülkenin anlaşma sağlamış olduğu aracı kurumdan randevu almalısınız. 

Schengen vize merkezine gitmenizin ardından istediğiniz tarihe ve saate randevu alabilirsiniz. Vize ücreti için de başvuru merkezi gişelerinden ödeme yapabilirsiniz. Gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından başvurunuz olumlu veyahut olumsuz şekilde sonuçlanmaktadır. Olumlu yanıt almanız halinde pasaportunuz adresinize teslim edilmektedir. Başvuru sonuçlarınızın açıklanması ise yoğun bir dönemde değilseniz, üç ila yedi gün sürmektedir. Gecikme yaşanması halinde üç haftaya kadar uzaması mümkündür.

Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Schengen Vizesi Alma Şartları

Schengen vizesi almak istediğinizde başvuru süreci ve başvuru şartları bir hayli önemlidir. Başvuru işlemlerini yapmadan öncesinde, başvuru için uygun olduğunuzdan emin olmalısınız. Schengen vizesi başvuru şartları ise genel olarak seyahat amacına, finansal duruma, konaklama düzenlemelerine bağlıdır. Başvuru yapmak isteyen kişinin ne amaçla seyahat edeceğini bildirmesi, bu amaca uygun olacak belgelerin hazırlanması gerekmektedir.

Örnek vermek gerekirse turistik bir seyahat yapmayı düşünüyorsanız, otel rezervasyonlarını, seyahat planlarını ve uçak bileti bilgilerini buna uygun olarak hazırlamalısınız.

Schengen vizesi şartları içerisinde finansal durum da önemli bir yer edinmektedir. Kişinin seyahat sırasında masraflarını karşılayabilecek yeterlilikte maddi kaynağının olması gerekmektedir. Bunun için de ilgili belgelerin sunulması istenmektedir. Schengen vizesi başvurusu yapacağınız zaman dikkate almanız gereken bir diğer nokta ise konaklamalarla ilgili olan düzenlemelerdir. Başvurunuzu yaparken konaklayacağınız otelin rezervasyonlarını, konaklama davetiyelerini eklemelisiniz. Seyahatiniz boyunca da nerede konaklayacağınızı, konaklama işlemlerini nasıl karşılayacağınızı gösteren belgeler sunmalısınız. Böylece başvurunuzun olumlu sonuçlanmasını kolaylaştırmış olursunuz. 

Schengen Vizesi Ülkeleri

Avrupa Birliği kapsamında 1995 yılında yürürlülüğe girmiş olan Schengen Sözleşmesi, ülkeler arasındaki iç sınırın kaldırılmasını sağlamıştır. Böylece Schengen bölgesi içerisinde dış kontrollerde ortak bir uygulamanın devam ettirilmesi söz konusudur. Schengen alanında polis ve yargı alanlarında da işbirliği yapılmaktadır.  Schengen vizesi ülkeleri ise şu şekildedir;

  • Almanya,
  • Avusturya,
  • Belçika,
  • Çek Cumhuriyeti,
  • Danimarka,
  • Estonya,
  • Fransa,
  • Hırvatistan,
  • Hollanda,
  • İspanya,
  • İsveç,
  • İtalya,
  • Letonya,
  • Litvanya,
  • Lüksemburg,
  • Macaristan,
  • Malta,
  • Polonya,
  • Portekiz,
  • Yunanistan.

Yabancı bir kişi Schengen bölgesine vize ile girdiği zaman rahatlıkla seyahat edebilme özgürlüğüne sahiptir. Bunlara ek olarak Schengen vizesi kapsamında ilk kez vize kullanılıyorsa vizenin alındığı ülkeye giriş yapmak zorunludur. Yani İtalya temsilciğinden vize aldıysanız öncelikli olarak İtalya sınırları içerisine giriş yapmanız gerekmektedir. Bu noktada Schengen bölgesinde seyahat etmek isteyen kişilerin, vizelerini ilk giriş yapmak istedikleri ülkenin temsilciliklerinden alması oldukça önemlidir. Uzun süreli Schengen vizesi almak istediğiniz zaman, vize alabileceğiniz ülkeler ise birden fazladır. Bu ülkeler, Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda ve İsveç olarak bilinmektedir. Seyahat tarihinizden en geç yirmi ila otuz gün öncesinden vize başvurusu yapmanız gerekmektedir. Vize işlemlerini başlatacağınız dönem yoğun bir dönemse o zaman işlemleri daha önceden başlatmanızda da fayda vardır. Böylece daha kısa sürede sonuç almış olursunuz. 

Schengen Vizesi Almak İçin Gerekenler

Schengen vizesi almak istediğiniz zaman geçerli olan bazı şartlar bulunmaktadır. Başvuru yapmadan önce, başvuru yapmak istediğiniz ülkenin vize şartlarını gözden geçirmeniz gerekmektedir. Çünkü her ülke için geçerli olan vize şartlarının birbirinden farklı olması mümkündür. Bundan kaynaklı olarak da Schengen vizesi almak için gerekenler konusunda güncel bilgilere ulaşmanız önemlidir. Schengen vizesi alabilmek için gerekli olan belgeler ise şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Schengen vizesi almak için pasaportunuz olmalıdır. Pasaportunuzun en az altı ay geçerlilik süresinin bulunması gerekmektedir. Ek olarak pasaportunuz ile daha önceden Schengen vizesi alıp almadığınızı gösteren işaretlere yer verilmemelidir. 
  • Seyahat için başvuru formu gereklidir. Schengen vizesi başvuru formunu doldurmanız istenmektedir. Formu doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurmanız önemlidir. 
  • Seyahat Sigortası da olmazsa olmazlardan birisidir. Schengen vizesi almak için seyahat sigorta poliçenizi de sunmanız istenmektedir. 
  • Schengen vizesi başvurusu yapacağınız zaman uçuş ve konaklama bilgilerini eklemeniz gerekir. 
  • Başvuru yaparken maddi durumunuzu gösteren belgelerin de sunulması istenmektedir. Başvurunun olumlu şekilde sonuçlanması için ise tüm bu bilgilerin, doğru ve eksiksiz olması gerekmektedir. 


İlgili diğer yazılar