Seboreik Dermatit Hastalığı Nedir?
Cilt hastalıkları cildi etkileyen çok kapsamlı durumları kapsar. Akne ve egzama gibi sık görülen sorunlardan sedef hastalığı ve cilt kanseri gibi ciddi durumlara neden olan cilt hastalıkları, bazı durumlarda genetik olabiliyorken bazen de yaşam tarzı ve beslenme şeklinden etkilenebilir.
Önemli bir cilt hastalığı olan Seboreik Dermatit, genel olarak kafa derisini etkileyen, kepek ve bazen kızarıklık ve kaşıntıya neden olan bir cilt rahatsızlığıdır. Ayrıca yüz, kulaklar, göğüs, saç, kaş ve sırt gibi vücudun diğer yağlı bölgelerini de etkiler. Ciltteki aşırı yağlanma veya bağışıklık sistemindeki sorunlar hastalığın sebepleri arasında sayılabilir. Ancak alerji durumları veya cildin kirli olması hastalığa sebebiyet vermez. Seboreik Dermatit bulaşıcı bir hastalık değildir. Bazı seboreik egzama sebeplerini şöyle belirtebiliriz:
- Stres
- Tükenmişlik
- Mevsim değişikliği veya soğuk ve kuru hava
- Bazı tıbbi durumlar ve ilaç yan etkileri
Seboreik Dermatit Nedir?
Seboreik dermatit, pullu pullu ve kaşıntılı bir döküntü şeklinde olup vücudun herhangi bir yerinde görülebilen yaygın bir cilt hastalığıdır. Açık tende kızarıklığa, koyu tende ise açık lekelere neden olur. Seboreik dermatit hastalığı, saç dahil vücuda ciddi bir zarar vermez. Aynı zamanda kepek, sebore, seboreik egzama ve seboreik sedef hastalığı olarak da adlandırılır. Bu hastalık sedef hastalığı, egzama veya alerjik bir hastalığa benzer. Seboreik dermatit ve kepek, kaşıntılı ve kuru veya yağlı döküntülere neden olur. Kepek, seboreik dermatitin en hafif şekli olarak düşünülebilir. Her iki durum da tedavi edilebilir ancak seboreik dermatit için doktor kontrolünde ek tedaviler gerekebilir. Kepek yalnızca saç derisinde meydana gelirken seboreik egzamada ise ciltte şişkinlik olur ve cilt renginde değişiklik görülür.
Seboreik Dermatit Belirtileri Nedir?
Seboreik dermatit belirtileri içinde en yaygın görülenler ve semptomlar aşağıdaki gibidir:
- Kuru, pul pul cilt yapısı oluşur. Kafa derisi, yüz veya göğüs de dahil olmak üzere vücudun seboreik dermatiti olan herhangi bir yerinde döküntü şeklinde görülür. Bu belirtide döküntü veya saçın olduğu yerlerde pullar daha belirgindir.
- Kafa derisinde oluşan döküntüler kuru, yağlı veya hem kuru hem yağlı olabilir. Daha koyu bir cilt tonunda döküntü rengi pembe, hafif mor veya doğal cilt tonundan daha açık görünür. Koyu ten rengine sahip kişilerin saç derisinde beyaz lekeler oluşur. Açık ten renginde olan kişilerde döküntü genellikle kırmızı ve kabarıktır.
- Yüzde seboreik dermatit görülmesi cilt rengine göre farklılık gösterir. Daha koyu cilt tonlarında, doğal cilt tonundan daha koyu bir döküntü veya açık lekeler görülür. Açık ten tonlarında döküntü genellikle kırmızıdır. Cildin bazı bölgeleri yağlı, bazı bölgeleri ise kurudur. Bazı kişilerin yüzlerinde ince ve kabarık lekeler oluşur.
- Göz kapaklarında döküntü görülür. Göz kapaklarında yağ bezleri bulunur. Bu yağ bezleri iltihaplandığında buna blefarit denir. Göz kapaklarındaki cilt pullu, şişmiş, rengi solmuş, tahriş olmuş ve kaşıntılı bir hale gelebilir. Bazı insanların kirpikleri arasında sarımsı pullanma oluşur. Blefarit rahatsız edici olsa da nadiren gözlere zarar verir.
- Seboreik dermatit kulağın çevresinde veya içinde iltihaba neden olur. Deride pullanma, kabuklanma, çatlaklar veya kulaktan sızıntı görülebilir.
- Deri kıvrımlarında döküntüler oluşur. Vücutta daha çok koltuk altı, göbek deliği veya göğüs altı gibi bölgeler uzun süre ıslak kalınca tahriş olur. Bu durum ağrıya, kaşıntıya veya yanma hissine neden olur.
- Seboreik Dermatit kaş ve çevresinde kepek benzeri pullu kırmızı, pul pul lekeler halinde ortaya çıkar. Kaşıntı ve rahatsızlık yaşatır.
Saçta Seboreik Dermatit Nedir ve Belirtileri Nelerdir?
Seboreik dermatit saç egzaması, kafa derisini ve vücudun kıllı olan bölgelerini etkileyen bir egzama türüdür. Seboreik dermatit özellikle kafa derisi ve diğer yağlı bölgelerde pul pul ve yağlı lekelerle kendini gösteren bir cilt rahatsızlığını ifade ederken, saç seboreik dermatit genellikle kafa derisini ve saçları etkileyen egzamayı ifade eder. Saçta seboreik dermatit belirtileri şöyle sıralanır:
- Kafa derisinde pul pul, yağlı leke ve kaşıntı veya yanma hissi
- Kafa derisinde kızarıklık ve iltihaplanma
- Saç derisinde veya saçta kepek benzeri pullanmalar
- Ağır vakalarda saç dökülmesi veya incelmesi
Bebek Seboreik Dermatit
Yaygın olarak beşik başlığı olarak bilinen bebek seboreik dermatit, genellikle bebek 8 ile 12 aylıkken kafa derisinde kalın, yağlı, pullu veya kabuklu lekeler olarak görünür. Nadiren de olsa bazı bebeklerde bebek bezi bölgesinde, yüz, boyun ve gövdede de seboreik dermatit görülebilir. Bebek seboreik dermatit genellikle ilk yıl içinde iyileşir. Bebeklerde görülen bu cilt hastalığı zararsız olup kendi kendine iyileşir.
Seboreik Dermatit Tedavisi
Seboreik dermatit tedavisi mevcut iltihabı azaltmaya, pullanmayı ve semptomları etkili bir şekilde kontrol altına alarak gerçekleşir. Bu cilt hastalığı gençlerde ve yetişkinlerde tedavi olmadan kendi kendine geçmez. Tedavi türü, etkilenen vücut bölgesine ve durumun ciddiyetine göre değişkenlik gösterir. Tedavinin amacı seboreik dermatitin görünür belirtilerini, kaşıntı ve kızarıklığını azaltmaktır. Hijyen konusu seboreik dermatitin tedavisinde önemli bir rol oynar. Sabunla sık sık temizlik, etkilenen bölgelerdeki yağları giderir ve egzamayı iyileştirir. Özellikle yaz aylarında açık hava aktiviteleri de bu hastalığa iyi gelir ancak güneşten etkilenmeyi önlemek için dikkatli olunmalıdır. Ayrıca doktor kontrolünde kortizon içerikli ve bitkisel kremlerin kullanımı önerilir.
Sompo Sigorta'nın TSS hizmeti hakkında detaylı bilgi almak ve tedavi sürecinde ihtiyaç duyabileceğiniz ek hizmetler için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.