BLOG

Kolajen Nedir, Vücuda Faydaları Nedir?

Kolajen Nedir, Vücuda Faydaları Nedir?

Vücudun yapısında bulunan ve hayati bir işleve sahip olan kolajen, bir çeşit proteindir. Vücuttaki tüm proteinlerin üçte birlik kısmını oluşturan bu protein eklem, kas, bağ ve cilt dokuların bileşenlerinde yer alarak işlevlerini sağlıklı şekilde yerine getirmesine katkıda bulunur. Vücutta yaşlandıkça seviyesi azalan bu proteinin azalması ve yeterli miktarda bulunması durumunda vücutta çeşitli olumsuzluklar oluşabilir. 

Vücutta göz ardı edilemeyecek bir rol üstlenen kolajen, özellikle bağ bileşenlerde yer alarak dokuların bir arada tutulmasına olanak sağlar. Birçok farklı tipi bulunan kolajenin temel işlevleri bu bağ dokularını bir arada tutmak ve vücudun genel işleyişine katkı bulunmaktır.

Vücutta bulunan kolajen tipleri şu şekildedir:

Tip1 Kolajen: Vücutta bulunan kolajeninin büyük bir kısmını bu kolajen oluşturur. Deri, kemik, tendon ve diş yapılarında bulunur. Bununla birlikte saçların sağlıklı ve esnek yapıda olmasını da sağlayan bu kolajen türüdür. 

Tip2 Kolajen: Kıkırdağın bileşeninde bulunan bu kolajen, eklemlerin dayanıklılığını etkiler. 

Tip3 Kolajen: Tip1 kolajen ile birlikte çalışan bu kolajen bağ dokusunun destekçisidir. Bu sebeple bağ dokuların bulunduğu yerlerde görülür. Bunun yanında cilt, kan damarlı ve iç organlar bu kolajenin bulunduğu diğer yerlerdir. 

Tip4 Kolajen: Cilt katmanlarında bulunan bu kolajen, hücreleri destekler ve akciğer ve böbreklerde aktif olarak bulunarak organların yüzeylerini kaplar.

Kolajen Nedir, Vücuda Faydaları Nedir?

Kolajenin Faydaları

Vücudumuzun geneline yayılarak görevlerini yerine getiren kolajenler, sağlıklı bir vücut için birincil önem taşır. Yaygın olarak cilt güzelliği ve sağlığı için önemi vurgulanan kolajenin faydaları yalnızca cilt ile sınırlı değildir. Farklı alt türlerin farklı işlevlerinin yanı sıra kolajen temel olarak bağ bileşenlerinde yer alarak vücudun elastikisini ve dayanıklılığını arttırır. Bunun yanında organların çalışma işlevlerini de destekler. Kolajenin faydalarını daha da ayrıntılandıracak olursak şunları döyleyebiliriz:

Tip1 Kolajen cildin sağlığını doğrudan etkileyen kolajendir. Cildin elastikisi ve yüzeyinde oluşan karışıklıklar bu kolajen ile doğrudan bağlantılıdır. Yine diş eti sağlığı, kemiklerin ve tendonların dayanıklılığı bu proteinin vücutta yeterli varlığı ile bağlantılıdır. Bunun yanında Tip1 kolajenin en büyük faydalarından bir diğeri ise doku üretimine katkısıdır. Yine böbrek ve akciğer gibi organlarında yüzeyinde yer alarak organların dayanıklılıklarına katkıda bulunması da Tip1 kolajenin faydaları arasında yer alır.

Eklemlerde yer alan Tip2 kolajen, eklem sağlığı ve dayanıklılığı için önemli bir proteindir. Kıkırdak dokusunda yer lan bu kolajenin diğer faydaları ise bağışıklık ve sindirim sistemi üzerine olumlu etkileridir. 

Kolajen Eksikliğinde Ne Olur?

Vücuttaki proteinin büyük bir kısmını oluşturan kollajenler, önemli bir bağ bileşenidir. Bunun yanında hücre yenilenmesi, doku oluşumu, sindirim sistemi, bağışıklık sistemi ve organların dayanıklılığı gibi pek çok önemli görevde yer alır. Bu sebeple vücutta yeterli kolajenin bulunmaması pek çok sağlık sorununa yol açar. Bu problemin büyüklüğü eksik olan kolajen tipine ve miktarın bağlı olarak değişim gösterir. Ancak belirtilerin arttığı günlük yaşamın olumsuz etkilendiği durumlarda doktor gözetimi altında kolajen takviyesi kullanılabilir. 

Kolajen eksikliği belirtileri net olarak vücutta kendini hissettirir. Bu belirtilerin başında cilt ve saç sağlığı yer alır. Kolajen eksikliğinde cildin elastikisi azalır ve kırışıklıklar belirginleşmeye başlar. Bunun yanında saçta kırılmalar ve dökülmeler gözlemlenir. Bu durumda doktorunuza danışarak hazır kolajen kullanımı ile eski cilt ve saç sağlığınıza kavuşabilirsiniz.

Diğer bir belirti ise kemik ve eklem ağrılarıdır. Kolajenın bağ ve kemikler üzerinde etkisi bilenen bir gerçektir. Bu sebeple vücutta oluşan kolajen eksikliği doğrudan bu bölgeleri etkileyecektir. Eklemlerdeki sertlik, hareketlerde kısıtlanma hatta daha ileri bir seviye olarak kemik erimesi gibi çeşitli sağlık sorunları kolajen eksikliği ile bağlantılıdır. 

Yine yara iyileşmelerinde görülen gecikmelerde kolajen eksikliklerinin bir belirtisi olarak karşımıza çıkar. Bu belirtilerin büyüklüğü ve çeşitli testler ile kolajen içeren besinler ve takviyeler ile vücutta kolajen üretimini artarak sağlığınızı düzeltebilirsiniz.

İlgili diğer yazılar