BLOG

Detaylı Ultrason Nedir?

Görüntülerin yüksek çözünürlüklü olacak şekilde elde edilmesini sağlayan tanı yöntemine, detaylı ultrason denilmektedir. Yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılırken içeriğinde zararlı radyasyon ışınları bulunmamaktadır. Standart ultrasonla benzerlik göstermesinin yanı sıra görüntülerin iki boyutlu olacak şekilde kazanılmasını sağlamaktadır. Ancak detaylıca bakıldığı zaman bu görüntülerin sayısının fazla olduğu anlaşılmaktadır. Sonrasında yazılım aracılığıyla bu görüntüler bir araya getirilip, dört boyutlu olan görüntüler kazanılmaktadır. Ayrıntılı ultrason olarak da isimlendirilen detaylı ultrason, üç farklı dönemde kullanılmaktadır. Bu dönemler üç boyutlu, dört boyutlu ve fetal elektrokardiyografi olarak kabul edilmektedir. 

  • Üç boyutlu detaylı ultrason görüntüleri, bebeğin gelişme aşamasındaki halini ve annenin üreme oranlarının detaylı olacak şekilde kontrol edilmesini sağlamaktadır. Riskli olan gebeliklerde doğum kusurlarını, bebekle ilgili olan sorunları detaylı olarak incelemenizi sağlamaktadır. 
  • Dört boyutlu ultrasonda daha yeni bir teknolojiden faydalanılmaktadır. Yani üç boyutlu ultrasonun hareketli halidir. Bebeğin, çevresindeki dokuların hareketli bir videosu oluşturulmaktadır. Böylece bebeğin yüzü, hareketleri daha ayrıntılı olacak şekilde incelenmektedir. 
  • Fetal elektrokardiyografi bebeğin kalbinin ayrıntılı olarak incelenmesini sağlamaktadır. Böylece bebeğinizin kalbinin doğuştan bir problemi olduğundan şüphelendiğinde kullanılmaktadır. Normal bir ultrasonla karşılaştırıldığı zaman daha uzun bir uygulama çeşididir. Bebeğin kalbinin görüntüsünün yüksek çözünürlüklü olacak şekilde alınmasını sağlar. Bebekte herhangi bir kalp problemi var ise teşhis edilmesi kolaylaşır.
  • Beş boyutlu detaylı ultrason, günümüzde zor ulaşılabilen teknolojilerden birisidir. Sık kullanılan bir yöntem olmamasının yanı sıra son teknoloji cihazları takip eden kliniklerde bulunmaktadır. Bebeğinizin gerçek ten rengini görebilmenizi sağlayan, hareketli görüntüler elde etmenizi sağlamaktadır. 

Detaylı Ultrason Nedir?

Detaylı Ultrason Neden Yapılır?

Gebelik sürecinde hem bebeği hem de anneyi ilgilendiren hallerde, şüphe edilen sağlık sorunlarında detaylı ultrason kullanılmaktadır. Gebelikte detaylı ultrason kullanımıyla beraber bebeğin büyüme süreci ve pozisyonu takip edilebilmektedir. Böylece bebekle ilgili süreçlerde daha net veriler elde edilmek kolaylaşmaktadır. Detaylı ultrason sayesinde bebeğin cinsiyeti de kolayca belirlenmektedir. Bebeğin belirli bir süre gelişmesinin ardından erkek mi yoksa kız mı olacağı anlaşılmaktadır. Hatta tek bir bebek olduğu gibi çoklu gebeliklerin tespiti, kontrolü gibi işlemlerde de oldukça işe yaramaktadır. İkiz ve üçüz gibi bebeklerin anne karnındaki durumunun gözlemlenmesini sağlamaktadır. 

Hamilelikte detaylı ultrason bebeğin down sendromu ve buna benzeri bir genetik hastalığının olup olmadığını anlamanızı sağlamaktadır. Bebeğin çevresini saran zarda bir sorun varsa, bunun tespit edilmesinde de kullanılmaktadır. Doğum kusurlarının belirlenmesi, bebeğin oksijenlenme oranının kontrolü ve gebelik suyunun miktarının kontrol edilmesi amacıyla değerlendirilmektedir.

Detaylı ultrason, gebelik dönemi dışında da çeşitli tıbbi durumların tanı ve değerlendirmesinde kullanılır. Karın ultrasonu, pelvik ultrason, tiroid ultrasonu ve kardiyak ultrason gibi farklı uygulama alanları bulunmaktadır. Bu teknoloji, karın organlarının, üreme organlarının, tiroid bezinin ve kalbin incelenmesinde önemli bir tanı aracı olarak kullanılmaktadır, böylece çeşitli sağlık sorunlarının teşhisi ve takibi mümkün olmaktadır. Hamilelikle ilgili diğer konular için Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Doğum Paketi'ni inceleyebilirsiniz.

Detaylı Ultrason Ne Zaman Yapılır?

Gebelik sürecinde belirli nedenlerden ötürü detaylı ultrason bakılması mümkündür. Detaylı ultrason yöntemlerinin kullanılmasının yanında kan tahlili, ultrason gibi sonuçlardan da yararlanılmaktadır. Bu konuda herhangi bir sorun varsa veyahut bir sorundan şüphe ediliyorsa, doktor talebi yapılmaktadır. Ek olarak herhangi bir sorun olmamasına rağmen ebeveynlerin bebeklerini görmek istemesi halinde de uygulanması mümkündür. Detaylı ultrasonun ne zaman yapılacağı konusunun kararını da perinatoloji doktoru karar vermektedir. Bebeğin detaylı ultrasonunun alınması için en uygun zaman dilimi ise 26. ve 34. haftalar olarak bilinmektedir. 

Detaylı ultrasonun alınması genel olarak yarım saat ila bir saat aralığında sürmektedir. İşlemin hangi haftada yapıldığı, bebeğin boyutunun ne olduğu, şüphelenilen hastalıklar ve annenin durumunun ne olduğu önemlidir. Bu tarz detaylar ultrason sürelerinin uzamasında da etki sahibidir. 


Detaylı Ultrasonda Nelere Bakılır?

Üç, dört boyutlu ultrasonların kullanılması sayesinde perinatoloji detaylı ultrason hizmeti alınabilir. Doktorunuz, bebeğinizin ve bebeğinizin çevresindeki dokunun anatomisini inceleyebilmektedir. Özellikle bebeğin sağlığı ile alakalı bir rapor sunmaktadır. Hamilelik sürecinde olabilecek şüpheli durumlar varsa bu konuda ayrıntılı olacak şekilde yardımcı olunması söz konusudur. Üç boyutlu detaylı ultrason kullanımı sayesinde anatomik yapı ve bununla ilgili bozukluklar tespit edilebilmektedir. Bebeğe, anneye ait olan üreme organlarının boyutları, derinliği kontrol edilmektedir. Bebeğin gözü, kulağı, dudakları, burnu gibi anatomik yapılar da incelenmektedir. 

Dört boyutlu detaylı ultrasonla beraber bebeğin gülümsemesi, parmaklarını emmesi ve kaşlarını hareket ettirmesi de anlaşılmaktadır. Fetal elektrokardiyografi sayesinde bebeğin kalbinin boyutunun ne durumda olduğu, hareketlerinin nasıl olduğu ve çalışma şekli de anlaşılmaktadır. 

Detaylı Ultrason TSS&TSS Doğum Kapsamında Mıdır?

20 ile 23 hafta aralığında, riski bulunmayan gebeliklerde, gelişen bebeklerin değerlendirilmesi için detaylı ultrason incelemeleri yapılmaktadır. Bu şekilde detaylı ultrason raporu alınmaktadır. Bebeğin taranması sırasında fiziksel gelişiminde herhangi bir sorun olup olmadığı kontrol edilmektedir. Bazı doktorlar, her hastasına yapılmasını isteyebilmektedir. Ancak bazı durumlarda, doktorun önerisine bağlı olarak yapılmaması da istenmektedir. Detaylı ultrason, SGK kapsamında olmadığı için Tamamlayıcı Sağlık Sigortası tarafından da karşılanmamaktadır. 

Detaylı ultrason fiyatları ise uygulama sırasında kullanılan cihaza, işlemin hangi hastanede yapılacağına göre değişmektedir. Örneklendirmek gerekirse dört boyutlu ultrasona verilecek olan ücretlendirme ile iki boyutlu ultrasona verilecek olan ücret daha fazladır. Buna bağlı olarak kaliteli ekipman ve kaliteli bir hastane, işlem ücretinin artmasına neden olmaktadır. Yine de detaylı ultrason ücreti için net bir fiyat vermek doğru değildir. Fiyatların güncel olarak öğrenilmesi çok daha sağlıklıdır. Bu konuda en doğru ve en güncel bilginin alınması için ise hizmet alınacak olan hastanelere veyahut ultrason görüntüleme merkezlerine gitmek gerekmektedir. Böylece detaylı ultrason fiyatlandırmaları konusunda kapsamlı bilgi alabilirsiniz. 

Tamamlayıcı sağlık sigortası, detaylı ultrason gibi özel sağlık hizmetlerinin maliyetlerini karşılamak için önemli bir destek olabilir. Özellikle kaliteli ekipman ve hizmetlerin sunulduğu hastanelerde veya özel merkezlerde bu tür hizmetlerin maliyeti yüksek olabilir. Tamamlayıcı sağlık sigortası, bireylerin bu tür yüksek maliyetli sağlık hizmetlerine daha kolay erişimini sağlayarak sağlık harcamalarını kontrol etmelerine yardımcı olabilir. Bu sayede insanlar, detaylı ultrason gibi önemli sağlık taramalarını zamanında ve gerektiği gibi yapma imkanına sahip olabilirler, bu da sağlık sonuçları açısından olumlu bir etki yaratabilir.



İlgili diğer yazılar