Ağız ve Diş Sağlığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Genel sağlığımızın önemli bir parçası olan ağız ve diş sağlığı, bakımı ve temizliği iyi yapılmadığı takdirde yalnızca dişleri ve ağızı değil, vücudun genel ve diğer bölgesel sağlığını da olumsuz etkiler. Sindirim sisteminin başlangıcı olan ağız, yiyecek ve içeceklerin vücuda alınmasına ve öğütülmesine arıcı olur. Yiyecek ve içeceklerin dişler yardımı ile öğütülüp mideye gönderildiği bu aşamada, yemek ve içecek artıkların iyice temizlenmediği takdirde dişe ve ağıza zarar verir.
Bunun yanında bakımsız ve iyi temizlenmemiş ağız ve dişler, hem estetik açıdan hem de koku oluşumu gibi sebeplerden dolayı kişiye ve çevresine rahatsızlık verir. Tüm bu sebeplerden dolayı ağız ve dış sağlığını korumak sağlıklı ve özgüvenli bir vücut için gereklidir.
Ağız ve Diş Sağlığı İçin Ne Yapmalıyım?
Ağız ve diş sağlığı için yapılması gereken ilk adım doğru ürünlerle ağızı ve dişi belli aralıklarla düzenli olarak temizlemektir. Bunun ilk olarak diş ve diş etleri için uygun yumuşaklığa sahip bir diş fırçası, florür içeren diş macununu edinebilirsiniz. Temel olan bu ürünlerin yanı sıra diş ipi, ağız çalkalama suları ile de maksimum temizlik ve bakım sağlayabilirsiniz.
İkinci adım olarak beslenmenizi düzenleyebilirsiniz. Dişleriniz ve ağız sağlığı için önem arz eden bu durum hem gerekli takviyelerin alınması hem de yiyecek ve içeceklerle yakın temas haline bulunun ağız ve dişlerin sağlığı açısından önemlidir. Bunun için Süt ve süt ürünlerinde bolca bulunan kalsiyum, yumurta, tavuk ve et ürünlerinde bulunan fosfor, suda bulunan florür ve antioksidan yönünden zengin yaban mersini, yeşil çay gibi ürünleri düzenli olarak tüketerek ağız ve diş sağlığını koruyabilirsiniz.
Bunun yanında asit ve şeker içeren ürünlerden kaçınmak ya da bu ürünler sonrası ağız ve diş bakımını yapmak da büyük önem taşır. Bunun için kola ve çikolata gibi gıdaların tüketimini sınırlandırabilir ya da diğer tatlılarınızı yemek ile birlikte tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Ana öğün ile birlikte tükettiğiniz tatlıların diş sağlığı için daha az tehlikeli olmasının ve tavsiye edilmesinin nedeni ana öğünlerde ağızın bolca tükürük salgılamasıdır.
Tükürük salgınızı arttırmanın bir başka yolu da bolca sus tüketmektir. Su hem ağızda biriken kırıntıları temizlemesi hem de tükürük sıvısını arttırması ile ağız ve dış sağlığına katkıda bulunur. Yine lifli gıdaların düzenli tüketilmesi de tükürük oluşumunda katkıda bulunan yiyecekler arsındadır.
Burada bahsi geçen tükürüğün diş ve ağız sağlığına birçok faydası vardır. Başta dişlerde kalan artık yiyeceklerin çözülmesini ve temizlenmesini sağlayan tükürük aynı zamanda ağızdaki asit oranını düzenleyerek diş çürümesinin önüne geçer. Bunun yanında içerdiği fosfat ve kalsiyum gibi diş minesini güçlendiren içerikler diş sağlığını korumaya yardımcı olur. Tüm bunlarla birlikte genel sağlık içinde önemli bir parça olan tükürük, yiyeceklerin sindirimi ve parçalanmasında da aktif görev alır. Vücut için bu kadar önemli olan tükürüğü arttırmak için beslenme ve düzenli su içimine dikkat etmek gerekir.
Ağız ve Diş Sağlığı Önemi
Ağız ve diş sağlığı önemi hem ağız ve dişler için hem de genel sağlık sistemi için sürekli vurgulanır. Bundaki en temel bahis ağızın sindirim sistemimin başında yer alması ve vücudun yaşamını devam ettirmesi için gerekli olan besinlerin aktarımlında görev almasıdır. Dişlerde oluşan işlerde oluşabilecek çürükler, besinlerin öğütülmesinde sorun yaratabileceği gibi burada oluşabilecek bakteriler vücudun diğer bölgelerine aktarılarak ciddi hastalıklara zemin hazırlayabilir. Bu sebeple diş sağlığı önemi yalnızca ağız ile ilgili değil genel sağlık içinde vurgulanır. Bunun yanında ağız sağlığı da en az diş sağlığı kadar önem arz eder. Ağızda oluşan bakterilerin taşınımı diyabet, kalp hastalıkları gibi ciddi hastalıklara yol açtığı gibi kötü koku gibi çevreyi ve kişiyi rahatsız eden durumlara da yol açabilir. Bu sebeple diş ve ağız sağlığı için yapılması gerekenler konusunda dikkatli olup ağız temizliği ve beslenme gibi alışkanlıkları düzenlemeliyiz.