BLOG

Yangın Anında Yapılması Gerekenler

Yangın Anında Yapılması Gerekenler

Yangın süreci bir bütün olarak incelendiği zaman en hızlı ve en yıkıcı olan dönem, yangın sırası olarak bilinmektedir. Bu sırada yangından kaynaklı olarak alev ve ısı ortaya çıktığından, canlılara zarar verecek haller oluşmaktadır. Yangın yaşandığı zaman bölgede zararlı gaz, duman, sıcaklık, patlama, çökme gibi durumlar da olmaktadır. Tüm bunlara karşı hareket alınması, canlıların ve ortamın alacağı zararı en aza indirmektedir. Yangın anında yapılması gerekenler için örnek vermek gerekirse de öncelikli olarak yangınla ilgili eğitimle ilgili herhangi bir eğitiminiz yoksa müdahale etmemelisiniz. Yangına müdahale edecek olan kişinin gerekli eğitimleri almış ve uygun malzemelere sahip olması gereklidir. 

Yangın sırasında etrafınızda olan kişileri, yangınla ilgili uyarmalısınız. Böylece çevrenizdeki insanların bu durumdan en az şekilde etkilenmesine yardımcı olmuş olursunuz. Yangının başladığını gördüğünüz anda, 112 Acil Çağrı Merkezi’ni bilgilendirmelisiniz. Böylece duruma en hızlı şekilde, profesyoneller tarafından müdahale edilecektir. Yangına müdahale edecekseniz de muhakkak doğru tip bir yangın söndürme cihazı kullanmalısınız. Dumanın olduğu bir konumdaysanız o zaman ayakta yürümekten kaçınmalısınız. Duman yukarıya doğru ilerleyeceği için emekleyerek, çömelerek ilerlemek daha sağlıklı olacaktır. Yangın esnasında asansörleri kullanmamalısınız. 

Kaçış esnasında açtığınız kapıları kapattığınızdan da emin olmalısınız. Ancak açık olan kapıları kapatırken kilitlememelisiniz. Kapalı olan kapının kolunu da elinizle kontrol etmelisiniz. Kıyafetlerinizin tutuşması gibi bir durumda yapmanız gereken ise battaniye gibi bir cisimle yerde yuvarlanmaktır. Böylece kıyafetlerinizin yanmasını engellemiş olursunuz. Yangında bir ortamda mahsur kaldıysanız, o zaman kapıları ıslak bir bezle tıkamalısınız. İtfaiye personellerinin olay yerine intikal etmesinin ardından rahatça çalışmaları için de yangın bölgesinden güvenli alana doğru gitmelisiniz.

Yangın Anında Yapılması Gerekenler

Yangın Anında Yapılmaması Gerekenler

Evde, iş yerinde veyahut başka bir ortamda yangınla karşı karşıya kaldığınız zaman yapmamanız gerekenler de oldukça önemlidir. Özellikle doğru bilinen yanlışların engellenmesi için yangın anında yapılmaması gerekenler konusunda bilgili olmak şarttır. Pek çok kişi yangınla karşılaştığı zaman büyük bir paniğe kapılmaktadır. Panik hali, insanların büyük hatalar yapmasına neden olmaktadır. Bu yüzden ne yapmanız gerektiği konusunda bilinçli olmak, bu durumu çok daha iyi idare etmenizi sağlayacaktır. 

Bir kişi yangın anında panikle harekete geçmemelidir. Özellikle yangından kurtulmak için kendini pencereden, balkondan dışarıya atmak gibi hareketler oldukça yanlıştır. Herhangi bir zarar almadan kurtulabileceğiniz yangından, büyük sağlık problemleriyle ve ölümle çıkmanız gibi olumsuzlukları beraberinde getirmektedir. Yangın anında önceliğiniz kapı ve pençeleri açık bırakmamaktır. Çünkü kapıları ve pencereleri açtığınız zaman yangının oksijenle buluşmasına neden olursunuz. Bu durum da yangının çok daha hızlı ve şiddetli bir şekilde yayılmasına yol açmaktadır. 

Yangın yaşanırken görünmeyeceğiniz alanlara saklanmanız oldukça yanlıştır. Bulunduğunuz alandan çıkış yapamayacağınızı düşünüyorsanız o zaman ekiplerin sizi kurtarmasını beklemelisiniz. Yakınınızda bulunan bir dolaba, yatağın altına saklanmanız, kurtarma ekiplerinin sizi bulmasını engelleyecektir. Dışarıdakilerle iletişim kurmaya çalışmalı ve ekiplerin size daha hızlı şekilde ulaşmasını sağlamalısınız. Yangın sırasında oluşan duman oldukça tehlikelidir. Bundan ötürü dumandan etkilenmemelisiniz. Bir ıslak havlu yardımıyla ağzınızı katabilirsiniz. Bu şekilde nefes almaya çalışmanız, olası risklerin en aza indirilmesine de yardımcı olacaktır. 

Yangın Öncesi Alınması Gereken Önlemler

Yangın öncesinde alınması gereken tedbirler iki başlık altında incelenmelidir. Bunlardan birisi yapısal önlemler birisi ise yangın önleyici tedbirler olarak bilinmektedir. Yapısal açıdan yangından korunmak için şunlara dikkate etmekte fayda vardır;

  • Yangın öncesinde binada kullanılan yapı malzemelerinin yanmaz ya da yanması güç olan malzemelerden oluşması gerekmektedir. 
  • Yangının yayılmasının önüne geçmek için, binada muhakkak bir yangın bölümü bulundurulmalıdır. 
  • Yangın esnasında oluşacak olan dumanın yayılmasını engellemek amacıyla duvardan sızıntı gibi durumları önleyecek yöntemler kullanılmalıdır. 
  • Yangın meydana gelmesi halinde yangının etkisinden korunacak, kısa yangın çıkışları hazırlanmalıdır. 
  • Yangından etkilenecek ateşleyici, yanıcı malzemelerin farklı yerlerde depolanması önemlidir. Böylece yangının daha şiddetli bir hale gelmesi sağlanmaktadır. 
  • Oluşabilecek yangın durumu için yangın söndürme cihazlarının kontrolleri yapılmalıdır. Belirli aralıklarla olacak şekilde yangın söndürme cihazlarının çalışır durumda olduğundan emin olunmalıdır. 

Binalarda yangının önlenmesi için yapılması gerekenler ise;

  • Taban aralarının, bodrumların her daim temiz olması gerekir. 
  • Çocukların bina içerisinde ateşle oynamasına izin verilmemesi önemlidir. Mutfak ocaklarının, sobaların veyahut kaloriferin dikkatli, bilinçli şekilde kullanılması gerekir. 
  • Yanıcı maddeler bina içerisinde saklanmamalıdır. 
  • Elektrik tesisatlarının düzenli olarak bakımlarının yapılması gerekmektedir. 
  • Yangının erkenden uyarılması önemlidir. Bu yüzden mümkün olduğu takdirde duman dedektörü kullanılmalı ve düzenli olacak şekilde bakımları yaptırılmalıdır.  

Yangın Anında Hangi Numara Aranmalı?

Yangın sırasında toplamda altı farklı kurum için ortak bir numara olan 112 aranmalıdır. Halka, acil durum hallerinde hizmet veren bir telefon numarası olan 112, yangın ihbar hattı ile birleşmiş durumdadır. Evde, iş yerinde, ormanda ve daha pek çok yerde yangınla karşılaşmanız halinde 112 ihbar hattını arayarak yetkililere bilgi verip, yardım talebinde bulunabilirsiniz.  

Yangın İçin En Uygun Sigorta Hangisi?

Yangın gibi durumların neden olabileceği risklerden korunmak için en uygun olan sigorta türü, konut sigortasıdır. Konut sigortası sayesinde evinizde çıkan bir yangından ötürü maddi hasarınızı ortadan kaldırabilirsiniz. İstenmeyen bir durum sonucunda yangın çıktıysa ve eviniz kullanılamaz hale geldiyse o zaman bu durumdan en az şekilde etkilenmiş olursunuz. Konut sigortası, yangından ötürü yaşadığınız maddi kayıpların giderilmesini sağlamaktadır. 


İlgili diğer yazılar