Barınma ihtiyacının karşılanması için en sık kullanılan yöntemlerden birisi de bir konutu kiralayarak oraya yerleşmektir. Sürecin doğru yönetilmesi ve kiracının zarar görmeden işlemleri gerçekleştirebilmesi için bazı adımların doğru bir şekilde ve doğru zamanda atılması son derece önemlidir. Çoğu kişinin hayatının bir döneminde karşılaştığı bu durum ile ilgili olarak kiralık ev tutarken dikkat edilmesi gerekenler hakkında detaylı bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz.
Kiralık Ev Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kiralık ev seçerken dikkat edilecek önemli noktalar vardır. Bunların başında gelen husus kiralanacak evin hangi semtte olması gerektiğidir. Ulaşım imkanları bakımından konum özellikle önemlidir. Ev halkının işyerine veya okula ulaşım koşulları değerlendirilmeli ve buna uygun bir konuma karar verilmelidir.
Yer seçiminin yanı sıra ihtiyaç duyulan evin büyüklüğü de bir başka dikkat edilmesi gereken noktadır. İhtiyacı karşılayacak büyüklüğün belirlenmesi ve seçimlerin buna uygun yapılması aynı zamanda ödenecek kirayı belirlemesi bakımından önemlidir. Ayrıca evin tadilat ve tamirat gerektirip gerektirmediği de ev kiralarken dikkat edilmesi gerekenler arasında önemli bir yere sahiptir. Ayrıca apartman veya site aidatı da kiracının dikkat etmesi gerekenler arasındadır.
Kiralık ev seçiminde dikkat edilmesi gereken önemli bir husus da taşınacak kiracının eşyalarına yeterli yerin olup olmadığıdır. Mobilya ve beyaz eşyalar için evde yeterli yerin bulunması gerekir. Aksi halde eve sığmak mümkün olmaz. Evin boya durumu kontrol edilmeli, tamirat veya tadilat gerektiren hususlar hassasiyetle araştırılmalıdır. Bu işlemlerin mali yükü kiracı açısından zorlayıcı olabilir.
Kiralık ev seçerken dikkat edilecek bir diğer husus da evin ısınma durumudur. Merkezi sistem veya bağımsız olarak ısıtılan evlerin maliyetleri biri birinden farklı olabilir. Isı yalıtımı konusunda gerekli tedbirlerin alındığı binalarda ısınma maliyetinin düşük olacağı akıldan çıkarılmamalı ve seçimlerde buna dikkat edilmelidir. Site içerisindeki binalar pek çok avantaja sahiptir. Güvenlikten sosyal donatıya pek çok fayda içeren sitelerin önemli miktarda aidat gerektireceği akıldan çıkarılmaması gereken bir husustur.
Emlakçıdan Ev Kiralamak: Avantajları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Emlakçıdan ev kiralamak sıklıkla başvurulan yöntemlerden birisidir. Kolay ev bulabilmek bakımından profesyonel yardım almak önemli bir avantaj oluşturabilir. Ancak ödenecek emlak komisyonunun bütçe içindeki yerine dikkat edilmelidir. Bu bakımdan bir dezavantaj oluşturabileceği gözden kaçırılmamalıdır. Emlakçıdan ev kiralarken dikkat edilmesi gerekenler arasında emlakçının mesleki yetki belgesine sahip olup olmaması önemlidir. Zarara uğramamak adına buna dikkat edilmesi yerinde olacaktır.
Emlakçıdan ev kiralarken ödenecek komisyon çoğu zaman yıllık kira bedelinin %10’u + KDV şeklinde hesaplanır. Bu ücret kiracıya kendi başına bulamadığı bir evi sağlaması adına hizmet bedeli olarak ödenir. Komisyon tutarının resmi sınırlar içinde olup olmadığına dikkat edilmelidir. Ev sahibi veya kiracı fark etmeksizin konut sigortası yaptırmak riskleri bertaraf etmek açısından son derece önemlidir.
Emlakçı Olmadan Ev Kiralamak: Doğrudan Kiralamanın Artı ve Eksileri
Emlakçı olmadan ev kiralamak mümkün olduğunda parasal anlamda emlak komisyonuna ödenecek tutardan tasarruf edilmiş olur. Bu durum herkes için bir avantaj olarak değerlendirilebilir ve istenen bir durumdur. Ancak bazı dezavantajlarının varlığından söz etmek mümkündür. Birinci dezavantajı emlakçı olmadan ev bulmak sanıldığı kadar kolay olmayabilir. Ayrıca profesyonel yardım alınmadan yapılacak sözleşmeler kiracı açısından hak kayıpları ile sonuçlanabilir.
Eşyalı Ev Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Eşyalı ev kiralamak özellikle yalnız yaşayanlar veya öğrenciler için iyi bir seçenek olabilir. Ev kiralarken kontratta dikkat edilmesi gerekenler arasında eşyalı eve ait demirbaşların düzenli ve doğru bir şekilde kayıt altına alınması son derece önemli bir yer tutar. Eşyaların sayısı ve vasfı ile çalışır durumda olup olmadıkları kontrol edilmeli ve görülen aksaklıklar mutlaka kontrata yazılmalıdır.
Eşyalı ev kiralarken dikkat edilecek hususlar arasında önemli bir diğer detay da eşyasız evler ile arasında kira farkının ne kadar olduğudur. Anormal farkların bulunmamasına dikkat edilmesi yerinde olacaktır. Ayrıca eşyalı olarak kiraya verilen bir evin içerisinde demirbaş olarak bulunan eşyaların neler olduğu da çok önemlidir. Kiracının ihtiyaç duyacağı eşyaları içermeyen, bunun aksine hiç ihtiyacı olmayacak eşyalarla donatılmış bir ev kiracı açısından bir avantaj teşkil etmez.
Ev Kiralarken Kontratta Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ev kiralarken kontratta dikkat edilmesi gerekenler arasında evin boya ve kondisyonuna dair güncel durumun doğru bir şekilde yazılı olması önemlidir. Varsa demirbaşlar ile ilgili nitelik ve nicelik bilgilerine de mutlaka yer verilmelidir. Kira başlangıç ve bitiş tarihleri ile kira süresi gibi detaylar dikkatlice yazılmalı, herhangi bir ihtilafa neden olmaması bakımından kira tutarının gerçeğe uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Özellikle öğrenci evlerinde söz konusu olan bir durum da eğer böyle bir ihtimal varsa birden fazla kişinin konutta kalması yönünde bir maddenin kontratta yer almasının gerekliliğidir. Maliyeti paylaşmak açısından önemli olan bu hususun yapılacak kontratta bulunması yerinde olacaktır. Ayrıca ödeme yapılacak hesaba ait IBAN bilgisi de kontrata yazılmalıdır.
Ev kiralamak için gerekli belgeler arasında bulunan kimlik bilgileri hem kiralayan hem de kiracı açısından doğru bir şekilde yazılmalıdır. İhtilaf durumunda bu noktada oluşabilecek hataların telafisi zor olabilir. Ayrıca ev kiralarken ilk kira ödeme tarihi ve tutarı da mutlaka doğru bir şekilde kontrata yazılmış olmalıdır. Ev sahiplerinin DASK fiyatları araştırması yaparak zamanında poliçelerini yaptırması da son derece önemlidir.
Ev Kiraladıktan Sonra Yapılması Gerekenler
Ev kiraladıktan sonra yapılması gerekenler arasında kira kontratında yazılı olan ödeme tarihlerinin aksatılmaması ve böylelikle haksız duruma düşülmemesine ilişkin tedbirlerin alınması önemlidir. Ayrıca su, elektrik ve doğalgaz gibi aboneliklerin kiracı adına yaptırılması ve varsa eski aboneliklerin iptalinin yapılması gerekir. Mülk sahibi veya önceki kiracı adına olan abonelikleri kullanmak yasal bir durum değildir.