Klima ve Kombi Bakımı Ne Zaman ve Ne Sıklıkla Yapılmalı?
Klima ve kombi… Bulunduğu ortamlarda dört mevsimin bahar gibi geçmesini sağlayan iki cihaz. Kombi ya da klima olmadan konforlu bir yaşam sanıldığı kadar kolay olmayabilir. Yaz sıcaklarından koruyan klima ile kış soğuklarının ilacı kombinin uzun yıllar verimli ve sağlıklı bir şekilde hizmet verebilmesi ancak periyodik bakımlarının yeterli düzeyde ve zamanında yapılması ile mümkün olur.
Yüksek teknoloji ürünü parçalar ve sistemlerden oluşan klima ve kombi cihazları sürekli olarak dış etkilerin ve çalışma sistemlerinde yaşanması muhtemel yıpranmaların etkisi altındadır. Klima veya kombi bakım ve onarımları sırasında mekanik ya da kimyasal yıpratıcıların zarar verici etkilerinden korunmak için önlemler alınır.
Ancak alınan tüm önlemlere rağmen kaçınılmaz olarak bazı parçaların arızalanması yine de mümkündür. Bu şekilde arızalı parçaların tespit edilmesi ve değişimi de yine bakım işlemleri sırasında ayrıca yapılır. Cihazların temel fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi bakımlı olarak çalışmasına bağlıdır.
Klima ve Kombi Bakımının Önemi
Klima bakımı ve kombi bakımı her iki cihazın da sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi bakımından son derece önemlidir. Beklenmedik arızalar ile karşılaşmadan verimli çalışan cihazlara sahip olmak ancak bu şekilde mümkün olur. Aksi halde hem sık sık arızalanan cihazlar ile karşı karşıya kalınır hem de çözüm için çok daha pahalı işlemler gerekir.
Bakım işlemleri ile birlikte çoğu zaman klima temizliği ya da kombi temizliği de yapılır ve her iki cihazın da sağlıklı bir şekilde çalışması sağlanır. Kombi bakımı nasıl yapılır, kombi bakımı ne zaman yapılır ya da kombi bakımı ne kadar sürede yapılmalı gibi soruların cevaplarını aşağıdaki başlıkların altında bulabilirsiniz.
Kombi Bakımı Nasıl Yapılır?
Kombi olarak adlandırılan cihaz aslında bir bileşik sistemdir. Kombi cihazında bulunan yanma odasında ısıtılan su radyatörlere ve sıcak su tesisatına aktarılır. Doğalgazın yanmasıyla elde edilen ısı enerjisi kullanılarak ısıtılan su bir pompa yardımı ile binanın diğer bölümlerindeki radyatörlerde dolaştırılır ve böylece mekânın ısıtılması sağlanır. Radyatörün genişleyen yüzey alanı sayesinde içindeki ısı hava ile temas ederek havanın ısınmasını sağlar.
Aynı pompa sistemi bu şekilde ısısını havaya bırakarak soğuyan suyu yeniden kombide ısıtılmak üzere geri döndürür. Bu şekilde elde edilen devridaim istenen sıcaklıktaki suyun sürekli olarak sistem içerisinde dönmesi sağlanır. Böyle bir sistemde iki temel unsurdan söz etmek mümkündür. Bir kombide ana bileşenlerden birisi yanma işleminin gerçekleştiği alandır ve burada ateşlemeden yanmaya çeşitli yardımcı unsur söz konusudur.
Kombinin ikinci temel bileşeni ise sıcak suyun kapalı bir devre içerisinde dolaşmasını sağlayan pompa sistemidir. Sağlıklı bir kombide her iki sistem de iyi bir şekilde çalışıyor olmalıdır. Bakım sırasında her iki ana bileşenin sağlık durumu gözden geçirilir. Verimli ve sağlıklı çalışması için gereken temizlik işlemleri yapılır. İhtiyaç duyulan bir başka husus varsa sahibine bildirilir ve gereken onarımın yapılması sağlanır.
Kombi Bakımında Neler Yapılıyor?
Kombi bakımı sırasında başta çalışan bileşenlerin temizliği olmak üzere gerekli olan her türlü kontrol yapılır. Aşınan, kırılan veya başka türlü bir zarara uğrayan parça varsa değiştirilmesi sağlanır. Doğalgaz kombi bakımı sırasında temizliğin dışında yağlama gibi işlemler de gerçekleştirilir.
Kombi Bakımı Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?
Kombi bakımı için genel kabul gören periyot yılda bir kez ancak düzenli olarak yaptırılmasıdır. Daha uzun aralıklarla veya başka bir ifade ile daha seyrek bakım yaptırmak kombinin uzun ömürlü olmasının önündeki önemli bir engel olacaktır. Ayrıca bakımsız durumdaki kombi çoğu zaman verimsiz olarak çalışır ve bu da bir başka ekonomik kayıp anlamına gelir.
Klima Bakımı Nasıl Yapılır?
Klimalar yapısı ve çalışma prensipleri gereği bulunduğu mekandaki havayı sürekli olarak filtre eden ve değiştiren bir tasarım planına sahiptir. Klimanın doğası gereği var olan sisteminde filtreler özel öneme sahip olan parçalardandır. İç ünitede yer alan filtreler bakım sırasında düzenli olarak kontrol edilir ve temizlenir. Böylece çalışma sırasında üflediği havanın temiz olması sağlanır. Bu işlem aynı zamanda klimanın verimli ve sağlıklı çalışmasını da sağlar.
Klima Bakımında Neler Yapılıyor?
Klima bakımında neler yapılır sorusuna cevap verirken filtre temizliğinin ilk adımı oluşturduğu söylenebilir. Bunun ardından elektronik devre kontrolleri ve diğer aksamın detaylı bir şekilde gözden geçirilmesi şeklinde işleme devam edilir. Küçük problemlerin zamanında yakalanması ve büyümeden önlem alınması ancak bu şekilde mümkün olur.
Klima Bakımı Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?
Klima bakımı ne sıklıkla yapılmalıdır veya klima bakımı ne zaman yapılır soruları çoğu kişi için ortak bir probleme işaret eder. Klimanın ana fonksiyonu olan soğutma işlemini sağlıklı gerçekleştirebilmesi için yaz aylarından önce, tercihen ilkbaharda bakımlarının yapılması yerinde olacaktır. Sıcakların başlaması ile birlikte çalışacak olan klimanın bu şekilde bakımları yapılmış olarak işbaşı yapması sağlanır. Verimli, sağlıklı ve uzun ömürlü bir çalışma için bakım zamanı oldukça önemlidir.
Konut Sigortası Kapsamında Karşılanan Klima ve Kombi Arızaları Nelerdir?
Klima ve kombi arızası tüm bakımları eksiksiz olarak yapılsa dahi zaman zaman kaçınılmaz olabilir. Bakımları zamanında ve yeterli şekilde yapılan bu cihazların sağlıklı çalışma ömrü bakıları yapılmayanlara göre çok yüksektir. Ancak kaçınılmaz olarak arızalanan cihazlar için konut sigortası kapsamı çerçevesinde çözümler bulmak oldukça akılcı bir çözüm olabilir. Konut sigortası kombi bakımı asistans hizmeti poliçelerde yer alan son derece değerli bir faydadır.
Bir konut sigortasının ana teminatları arasında bulunmayan klima ve kombi arızaları için ek teminatlar almak veya bu desteği asistans hizmetleri kapsamında sağlayan poliçeler satın almak mümkündür. Böylelikle kombilerin su ısınma kazanı ve pompa ünitesi, yanma odası ve fan ünitesi ile elektronik devreler ve bağlantılar kontrol edilir ve arıza durumlarında kapsam dahilinde olanlar giderilir.
Klima için de benzer şekilde bakım ve onarım prosedürleri geçerlidir. Filtre sistemleri ile elektronik aksam bakım sırasında elden geçirilir. Onarım gerekmesi durumunda yine asistans hizmetleri çerçevesinde kapsama dahil olan onarım hizmetleri sigorta şirketi tarafından karşılanır.
Çoğu zaman sigorta şirketlerinin anlaşmalı servisleri ile verilen bu hizmetin cihaz yetkili servisleri tarafından verilmesi de mümkündür. Böyle bir talep için ilave prosedürler ve sigorta şirketi ile mutabakat gerekir. Bu durumda sigorta şirketi ilave prim talep ederek poliçeyi buna uygun şekilde düzenler.