BLOG

Araçlarda ÖTV ve KDV Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Araçlarda ÖTV ve KDV Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Araçların markası, modeli ve birçok detay, araç fiyatlarını etkileyen unsurlar arasında yer almaktadır. Araç fiyatlarının etkilenmesi noktasında öne çıkan daha pek çok detay da bulunmaktadır. Bunlara örnek olarak da ÖTV ve KDV gösterilmektedir. ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ve KDV (Katma Değer Vergisi) hesaplama işlemleri birbirinden farklı olacak şekilde yapılmaktadır. Araç ÖTV hesaplama işleminde aracın vergisiz olacak şekilde satış fiyatı ile motor silindir hacmi temel alınarak hesaplama yapılır. Bu noktada ödemeniz gereken vergi tutarı, araca göre de değişmektedir. Araçlarda KDV hesaplama işlemleri de aracın bedeline ÖTV eklenerek yapılmaktadır. Bu sayede hesaplama sırasında satış bedeli, motor silindir hacmi gibi detaylar dikkate alınmamaktadır. 

Araçlarda ÖTV ve KDV Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Sıfır Araç ÖTV ve MTV Hesaplama

Farklı pek çok için geçerli olduğu gibi sıfır araçlar için de Özel Tüketim Vergisi kesilmektedir. Sıfır araç ÖTV hesaplama işlemleri de takip edilen konu başlıkları içerisinde yer almaktadır. Her yıl güncellenen oranlar üzerinden hesaplama söz konusudur. Bunun yanı sıra farklı silindir hacimleri için farklı oranlarla uygulamalar yapılmaktadır. Bundan kaynaklı olarak da sıfır araç satın almak isteyen kişiler hesaplamaların nasıl yapıldığına dair araştırmalar yapmaktadır. Sıfır araçlar için güncel ÖTV oranları da araştırılan konular içerisinde yer almaktadır. Hesaplama işlemleri için alınan aracın veri matrahı ve aracın silindiri temel alınmaktadır. ÖTV oranı da göz önünde bulunmaktadır. Bu noktada aracın vergisiz satış fiyatıyla ÖTV tutarı çarpılarak ödenmesi gereken tutar belirlenmektedir. Sonrasında da matrah bedeli ile ÖTV tutarı toplanarak aracın ÖTV dâhil olacak şekilde fiyatı elde edilmektedir. 

Yurtdışından Gelen İthal Araç ÖTV ve MTV Hesaplama

Yurtdışından getirilen araçlar fatura karşılığı olacak şekilde satın alınarak gümrükten geçirilmektedir. Bu şekilde TR plaka ile geçişleri sağlanmaktadır. Diğer bir yöntem ise uzun süredir yurtdışında yaşayan kişilerin yabancı plakalı araçlarla Türkiye’ye geçici olarak geçiş yapmasıdır. Bu yöntemler içerisinde vergiyle ilgili mevzuatlar da değişiklik göstermektedir. Yani yurtdışından gelen araç ÖTV hesaplama işlemleri de birbirinden ayrılmaktadır. İthalat için gerekli olan vergiler de aracın sınıfına uygun olacak şekilde yapılmaktadır. İthal araçlar için ÖTV hesaplama işlemleri, vergi mevzuatında belirtilen oranlara uygun olacak şekilde devam ettirilmektedir. Bu şekilde yurtdışından getirilecek olan araçlarla ilgili maliyet hesaplamaları daha rahat şekilde uygulanmaktadır. 

Araç Türlerine Göre ÖTV ve MTV Hesaplama

Araç ÖTV KDV hesaplama işlemleri araçların türlerine bağlı olacak şekilde değişiklik göstermektedir. hesaplama işlemleri otomobil, motosiklet, minibüs ve elektrikli motorlu araçlar olacak şekilde çeşitlendirilmektedir.  Hesaplamalar sırasında elektrikli araç ÖTV hesaplama işlemleri için silindir hacmi kullanılmaktadır. Silindir hacminin yanı sıra vergisiz satış fiyatının ne olduğu da dikkat edilen konular içerisindedir. Araçlara göre ayrılan ÖTV hesaplamalarında motor gücü, aracın vergisiz fiyatı gibi noktalar da önemlidir. Motor gücünün 160 KW değerini aşmaması, aracın vergisiz fiyatının 1.450.000 lirayı aşmaması halinde ÖTV oranı %10 üzerinden hesaplanmaktadır. Buna göre farklı oranların verilmesi de söz konusudur. 

Engelli Araç ÖTV İndirimi ve Muafiyeti

Bilindiği üzere engelli bireylerin hayatlarının kolaylaşması için sunulan bazı haklar bulunmaktadır. Bu haklar içerisinde de engelli bireylerin araç alması, araç kullanması gibi detaylar yer almaktadır. Öne çıkan seçeneklerden birisi olarak ÖTV ödemesinin olmamasıdır. Engelli bir birey, ÖTV ödemesi olmaksızın sıfır bir araç satın alabilmektedir. Yani sıfır araç KDV oranı bulunmamaktadır. Bunun yanında engelli bireyler için motorlu taşıt vergisi muafiyetinin de olduğu bilinmektedir. Motor silindir hacmi dikkate alınarak bazı araçların satışlarında ÖTV alınması söz konusudur. ÖTV alımı yapılmaktadır. Ancak ÖTV oranları içerisinde araçların türüne bağlı olarak değişiklik gözlemlenmektedir. Engelli olan vatandaşlar için ise ÖTV indiriminden yararlanılmaktadır. Engelli vatandaşlar ÖTV indirimi ile araç satın alma hakkına sahip olmaktadır. Engelli araç ÖTV indirimi hesaplama işlemlerinde de bu detaylardan yararlanılmaktadır. 

Engelli Araç Limiti Nasıl Hesaplanır?

Engelli bireylerin araç alması sırasında yapılan hesaplama işlemi biraz karmaşık görülmektedir. Ancak oldukça basit bir formül üzerinden gidilerek hesaplama yapılması mümkündür. Kişi sıfır bir araç satın almak istediği zaman %26.3 değerinde bir ÖTV indirimi almaktadır. Engellik derecesi %90 üzerinde olan vatandaşlar için de beş yılda bir olacak şekilde özel tüketim vergisinden muaf olma durumu söz konusudur. Engelli bireylerin araç alma hesaplama işlemleri için vergi dâhil bir akış fiyatı belirlenmektedir. Bu fiyat üzerinden %18 oranında bir bedel hesaplanmaktadır. KDV değerinin çıkılmasının sonrasında da ÖTV dâhil bir fiyat belirlenmektedir. Vergilerin çıkışında da fabrika çıkış fiyatına yeniden KDV bedeli eklenmektedir. Bu şekilde aracınızı ÖTV vergisi olmaksızın satın alacağınız fiyatı elde edebilirsiniz. 

ÖTV İndirimi Nedir?

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi, matrah limitinin değiştirilmesiyle, belirli oranlarla uygulanmaktadır. Çeşitli mallarda ve ürünlerde kullanılan ÖTV indirimi herhangi bir tüketim ürünü olarak da kabul edilmektedir. Aynı şekilde araçlar için de uygulanması mümkündür. Araçlarda yapılan ÖTV indirimi ile vergi dilimlerine ek olarak matrah da değişmektedir. Böylece kişiler, araçlarını daha uygun fiyatlar üzerinden satın alabilmektedir. 

ÖTV İndiriminden Kimler Yararlanabilir?

Yeni yılda, ÖTV indirimleri %90 ve üzerinde engelli olan vatandaşlar tarafından yararlanılan indirimlerdendir. Engelli olan bireylerin H sınıfı ehliyetlerinin olması gerekmektedir. Aynı zamanda şehit aileleri de bu grup içerisinde tutulmaktadır. 

ÖTV İndirimi Ne Kadar?

Engel oranı bulunan kişiler ÖTV indiriminden faydalanabilmektedir. Ancak söz konusu indirimler iki farklı kategori içerisinde incelenmektedir. Bunlardan birisi %40 ila %89 oranında olan kişiler olarak bilinmektedir. Engelli bireyler, bu durumda sıfır bir araç satın almak istediği zaman ÖTV oranı %26,3 olarak değerlendirilmektedir. Engel oranının ise %90 oranında olması halinde ÖTV vergisi uygulanmamaktadır. 

ÖTV İndirimli Araç Kimin Üzerine Olur?

ÖTV indirimli olan araçların, engelli bir bireyin üzerine olacak şekilde satın alınması gerekmektedir. Bu kişiler için engel nedenine bakılmadan araç satın alma fırsatı sunulmaktadır. Ancak ağır engelli olan kişi için araç satın alma işlemlerinde 18 yaş şartı aranmamaktadır. Bu kişilerin aile bireylerinden bir kişi de aracı satın alabilmektedir. 

ÖTV Muaf Araç Nasıl Alınır?

Kişi kendi kullanacağı aracı ÖTV muafiyetiyle satın almak istediği zaman H sınıfı ehliyet kullanılmaktadır. Bu kişi ehliyet alacağı zaman özel donanımlı bir engelli aracı kullanarak sınava girip ehliyetini almaktadır. Aracın engele uygun olacak bir aksamla yapılması şartıyla ÖTV ödemesi yapılmadan araç satın alınması mümkündür. 

Engelli Araç Kaskosu Kimin Üzerine Olur?

Engelli araçlarında kişinin kendi veyahut yakınları için kasko alınması mümkündür. Böylece engelli aracını kullanmaya izni olan kişiler olası bir kaza halinde kaskodan faydalanabilmektedir. 

Siz de internet üzerinden hızlı bir şekilde Kasko Sigortası teklifi alabilir ve poliçenizden faydalanabilirsiniz.


İlgili diğer yazılar