Sompo Sigorta’dan Siber Saldırılara Karşı Dijital Güvenlik Sigortası
Pandemiyle birlikte hayatın vazgeçilmezi haline gelen dijital teknolojiler, riskleri de beraberinde getiriyor. Araştırmalara göre siber saldırı kaynaklı kayıpların maliyeti, yıl sonunda 6 trilyon dolara ulaşacak. Siber tehditlere karşı sigortalanmanın giderek daha önemli bir hale geldiğini söyleyen Sompo Sigorta Bilişim Teknolojileri ve Operasyonları Genel Müdür Yardımcısı Kemal Beceren, “Özellikle bireysel tarafta Dijital Güvenlik Sigortası’na olan talepte artış var. Sompo Sigorta olarak müşterilerimize dijital dünyada da güvenli bir ortam sunuyoruz” diye konuştu.
Son iki yılı etkisi altına alan pandemi süreci, tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarında da köklü değişikliklere neden oldu. Pandemiyle birlikte bir yılda yüzde 66 büyüyen Türkiye e-ticaret pazarının 2021 yılını yaklaşık 300 milyar TL hacimle kapatması tahmin ediliyor. Küresel e-ticaret pazarının ise 2021 yılı sonunda yüzde 14 artışla 4,9 trilyon dolara yükseleceği öngörülüyor.
Ancak bir de madalyonun diğer yüzü var. Online dünyadaki bu hızlı büyüme, tüketicilerin hayatını kolaylaştırırken, son derece ciddi riskleri de beraberinde getiriyor. Bunlardan en önemlisi siber tehditler. Aon ve Financial Times tarafından hazırlanan C-Suite Siber Risk Raporu’na göre siber saldırı kaynaklı kayıpların toplam maliyetinin 2021 itibarıyla yıllık 6 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Rapora göre siber güvenlik harcamaları 2017 ile 2021 yılları arasında 1 trilyon doları aşmış olacak.
“Dijitalleşmeyle birlikte tehditler de büyüyor”
Pandemi sürecinde iş yapış biçimlerinin hızla dijitalleşmesiyle siber tehditlerin de katlanarak arttığını ifade eden Sompo Sigorta Bilişim Teknolojileri ve Operasyonları Genel Müdür Yardımcısı Kemal Beceren, “Son yıllarda artan dijitalleşme, hepimizin hayatının ayrılmaz bir parçası haline geldi. Bu gelişmeler, e-ticaret sektörünün gelişimi açısından sevindirici olmakla birlikte birçok tehdidi de beraberinde getiriyor. Sosyal ağlarda gezinirken, finansal işlemler veya online alışveriş yaparken karşımıza çıkabilecek çok fazla sayıda siber tehdit bulunuyor. En ufak bir alışverişte bile kredi kartı, kimlik bilgileri gibi şahsi verilerin paylaşılması, yeterince güvenli olmayan alışveriş veya hizmet noktaları düşünüldüğünde tüketici için son derece tehlikeli bir ortam yaratıyor” diye konuştu.
“2021’de Türkiye’de dakika başı siber saldırı yapıldı”
Siber tehditlerin, tüm dünya genelinde en ciddi risklerden biri olarak görüldüğünü ifade eden Beceren, şu açıklamayı yaptı: “Dünya Ekonomik Forumu’nun 2020’de yayınladığı Global Risk Raporu’na göre siber tehditler en ciddi ilk 5 tehlike arasında sayılıyor. Bu durum Türkiye dahil tüm ülkeler için geçerli. Özellikle Türkiye, siber saldırıların son yıllarda arttığı bir coğrafyada bulunuyor. WatchGuard Tehdit Laboratuvarı tarafından elde edilen verilere göre, 2021’in ilk 6 ayında Türkiye’de 288 bin 445 adet siber saldırı yapıldı. Rapora göre ocak ve haziran ayları arasında, Türkiye’de her gün bin 611, her saat 67 ve her dakika 1 adet kötü amaçlı yazılım saldırısı yapıldı. Bunlar çarpıcı veriler.”
“Siber tehditlere karşı savunmasız değiliz”
“Birçok kişi, bu tehditlere karşı savunmasız olunduğunu düşünüyor. Ancak öyle değil” diyen Sompo Sigorta Bilişim Teknolojileri ve Operasyonları Genel Müdür Yardımcısı Kemal Beceren, şöyle konuştu: “Sompo Sigorta Dijital Güvenlik Sigortası ile müşterilerimize dijital dünyada da güvence sağlıyoruz. Sigortamız kapsamında ATM ya da kredi kartlarına ait şifrelerin dijital platformlar üzerinden ele geçirilmesi üzerine uğranacak maddi kayıpları, kimlik hırsızlığı sebebiyle oluşabilecek gelir kaybını, bu doğrultuda doğacak zorunlu hukuki masrafları, seyahat ve iletişim harcamalarını, kaybolan veya çalınan kimlik belgelerinin yenilenme masraflarını teminat altına alıyoruz. Müşterilerimiz sanal ortamlarda işlemlerini endişe duymadan rahatlıkla gerçekleştirebiliyor. Özellikle bireysel tarafta Dijital Güvenlik Sigortası’na olan talebin arttığını görüyoruz. Geçtiğimiz yıla göre Dijital Güvenlik Sigortası ürünümüze olan talepte yüzde 38 artış yaşadığımızı söyleyebiliriz.”
“İnternet tarama hizmeti de veriyoruz”
Dijital Güvenlik Sigortası kapsamında “internet tarama hizmeti” de verdiklerini belirten Beceren, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu hizmetimizle sorgulama platformuna kaydedilecek kimlik, pasaport, e-posta, ATM kart numaraları gibi kişisel bilgiler; dark ve deep web üzerinde geriye dönük taranıyor. İlgili bilgilerin kötü niyetli kişi veya kurumlar tarafından kullanılabileceği yönünde bir ize rastlanırsa, e-posta yoluyla bilgilendirme yapıyoruz. Böylece günümüzde çok sık karşılaşılan sanal kimlik hırsızlığına karşı önleyici tedbirler alıyoruz. Bunun yanında dijital ortamda tutulan kişisel verilerin güvenliğini artırmaya yardımcı olacak Bitdefender Antivirüs Paketi ile internetten gelebilecek kötü niyetli saldırılara ve casus yazılımlara karşı güçlendirilmiş koruma sunuyoruz.”